Industriální stezka Koněvem

21.3.2017

Kladno má bohatou industriální minulost a tu nemůžeme na kroužku Vycházky po Kladně vynechat. Naše pátá letošní vycházka směřovala do kladenského průmyslového srdce  - do areálu bývalé Vojtěšské huti, která je dnes známa spíše jako Koněv.

V areálu je umístěno několik informačních panelů, které stručně popisují historii výroby oceli na Kladně a její nejvýznamnější osobnosti.

Místo má zvláštní atmosféru - na jednom místě stojí rozpadající se, impozantní objekty z minulosti vedle zcela moderních a plně funkčních skladů a hal. Největším zážitkem pro nás byla prohlídka původního rudného zásobníku, který je již ve značně zchátralém stavu. Prohlídku zcela jistě neodporučujeme dětem bez asistence dospělé osoby. Všudypřítomný prach, díry v podlaze, schody bez zábradlí. Něco pro nás. Po tomto adrenalinovém zážitku jsme již v poklidu pozorovali vápenné věže a z dálky i zavážecí věž koksovny, která vypadá jako domeček na kuří nožce. Ač umounění a špinaví, vycházku jsme zakončili již tradičně - v Divadelní kavárně.

Po seznámení se s historií kladenského hutnictví přidáme letos na jaře i horníky - plánujeme navštívit důl Mayrau.

Zina Nejedlá

 

Více o Vojtěšské huti zde