Exkurze do Památníku Karla Čapka

29.9.2017

Na konci září jsme vyrazili s našimi osmáky do Památníku Karla Čapka ve Strži. Památník je umístěn ve vile, kterou Karel Čapek využíval se svou manželkou poslední tři roky svého života jako letní sídlo.

Tady napsal Matku a Bílou nemoc, tady fotografoval, zahradničil, okusoval pero, když čekal na správná slova, tady rozdával koťata, navrhoval stavební úpravy, hostil své přátele, tady vykouřil osmdesát půlčiček denně, tady nacházel klid v rozbouřených dobách před Mnichovem a těsně po něm, tady v prosinci 1938 prochladl a na důsledky zápalu plic a selhání ledvin poté v Praze ve věku nedožitých 49 let, tři měsíce před příchodem Hitlera na Pražský hrad, zemřel.

Všechny tyto informace se žáci dozvěděli přímo na místě od dvou skutečně erudovaných průvodkyní. Děti trochu zklamalo, že vila nebyla zařízena tak, jak ji Karel Čapek v roce 1938 opustil. Bohužel, po válce vilu znárodnili komunisté, Olze Scheinpflugové dovolili užívat dvě místnosti v patře a ve vile zřídili byty k pronájmu. Právě díky manželce Karla Čapka se podařilo zachránit alespoň původní Čapkovu pracovnu, která je dnes součástí expozice.

Okolím vily vede přírodovědná stezka, kde jsou na panelech připraveny úkoly. Kvůli deštivému počasí jsme zvolili kratší variantu, i tak jsme mohli na vlastní kůži zažít, co asi Karl Čapek na této krajině miloval - pozvolné kopce, louky a pole, vesnička a samoty, les, mír a klid.

Žáci budou v rámci ročníkové četby číst Čapkovu hru RUR. Veřím, že naše zářijová exkurze jim postavu Karla Čapka přiblížila a zpřístupní jim i jeho literární tvorbu.

Zina Nejedlá