Vánoční exkurze do Norimberku

8.12.2017

V rámci výuky německého jazyka jsme i letos zavítali s žáky 7. - 9. tříd na vánoční trhy do Německa. Tentokrát byl naším cílem Norimberk, město s vyhlášenými vánočními trhy.

Odjížděli jsme v půl sedmé ráno a i s půlhodinovou přestávkou v Rozvadově jsme byli v půl jedenácté na místě. Naše cesta historickým centrem začínala u hradeb v jižní části a postupně jsme procházeli kolem kostela sv. Vavřince přes řeku Pegnitz až na centrální náměstí.

Dominantou náměstí je kostel Panny Marie, který zde nechal postavit český král Karel IV. Žáci se v rámci exkurze dozvěděli, že Karel IV. v Norimberku často pobýval a roku 1361 mu zde porodila jeho žena Anna Svídnická syna, pozdějšího krále Václava IV.

Z centrálního náměstí jsme pokračovali přes kostel sv. Sebalda až k Císařskému hradu, který se tyčí nad městem. Za náročný výstup do strmého kopce jsme byli odměněni krásným výhledem na celé město. Z hradu jsme se poté vraceli opět dolů do města a na vánočních trzích jsme ochutnali místní speciality – norimberské klobásky či perníčky.

Cestou k nádraží, kde čekal autobus, jsme navštívili některá obchodní centra a zakoupili vánoční dárky či suvenýry. Domů jsme odjížděli krátce před pátou hodinou. Do Kladna jsme přijeli v půl deváté večer unaveni, ale plni nových zážitků.

Petra Malá