Exkurze v České národní bance

2.2.2018

V pátek 12.1. 2018 jsme se vydali s 8.A na exkurzi do České národní banky. ČNB sídllí v Praze na náměstí Republiky naproti Obecnímu domu a zabírá zde plochu velkou jako Staroměstské náměstí.

ČNB je nejdůležitější bankovní institucí u nás - vykonává dohled na finančními trhy, pečuje o cenovou stabilitu, vydává bankovky a mince...Všechny tyto informace žáci získali prostřednictvím dvou krátkých filmů, které zhlédli v promítacím sále.

Následovala prohlídka expozice Lidé a peníze, která je umístěna v srdci banky - v původním bankovním trezoru. Trezor je velký přibližně jako tři třídy a má patro, které je tvořeno ochozem. Dveře do tohoto trezoru vyrobila za první republiky česká firma a jejich tloušťka je obdivuhodná - určitě má více než metr. Celková hmotnost dveří i se zárubněmi převyšuje deset tun.

Expozice ukrývá skutečné poklady. Z historických mincí a bankovek zde najdeme Boleslavovy denáry, pražské groše Václava II. i bankocetle tištěné za Marie Terezie. Žáci měli možnost posvítit si na současné bankovky a hledat na nich všechny bezpečnostní prvky. Nejatraktivnější částí expozice se jistě stala zlatá cihla. Žáci si ji mohli postupně potěžkat - většina z nás ji ani nenadzdvihla - zlatá cihla s obsahem 99,6 procent zlata váží zhruba dvanáct kilo, má hodnotu okolo 11 miliónů korun a prokluzovala nám mezi prsty.

Na závěr exkurze žáci soutěžili ve vědomostním kvízu - otázky směřovaly na informace, které žáci získali během exkurze. Vítězové byli dva a každý získal 30 000 Kč. Opravdu. Cena jim byla bohužel vyplacena v poškozených bankovkách, které byly nejprve důkladně skartovány a slisovány do drobného, nenápadného válečku.

Díky expozici Lidé a peníze jsme zjistili, že svět peněz je zajímavý - lákavý a proradný zároveň. Zlatou cihlu se nám bohužel pronést nepodařilo, pěkný zážitek jsme si ale odnesli.

Mgr. Zina Nejedlá