Projekt mediální výchovy - Volby 2018 - 7.B, 8.A, 8.C

2.2.2018

Jednou z oblastí, v nichž jsou žáci na základní škole vzděláváni, je mediální výchova. Využili jsme aktuální celospolečenskou situaci, jakou byly letošní prezidentské volby, abychom uskutečnili projekt Volby 2018.

Ve třídě byl vybrán jeden moderátor a dva kandidáti na prezidenta - jeden z nich představoval Miloše Zemana a druhý Jiřího Drahoše.  Moderátor připravil otázky na jednotlivé kandidáty, kandidáti měli několik minut na přípravu odpovědí, k čemuž mohli využít rady a poznámky svých volebních štábů.

A už se šlo do studia, kde moderátor všechny slavnostně přivítal a následně pokládal otázky a korigoval obecenstvo, které tleskalo nebo bučelo. Debata byla oživena i vstupem externího novináře, který zpovídal diváky v sále (rozuměj žáky v lavicích :) ) Žáci velice překvapili svou informovaností o probíhající volbě. Dobře znali základní témata prezidentské kampaně, postoje jednotlivých kandidátů i jejich řečnický styl.

Žáci si vyzkoušeli tvorbu mediálního sdělení, zažili, pod jakým tlakem jsou všichni, kteří chystají přímé přenosy. Vyzkoušeli si, jak těžké je obhajovat svá stanoviska před živým publikem. Následně hodnotili, zda se dařilo zachovávat vyváženost mediálního obsahu. Učili se rozlišit informaci od hodnocení, zkoušeli formulovat své postoje, ať už v roli kandidáta, nebo při následném hodnocení projektu, pracovali v týmech, hodnotili, jaký vliv mají média ve společnosti.

Tímto projektem jsme realizovali řadu požadovaných výstupů z průřezového tématu Mediální výchova a hlavně - žáky to bavilo.

Mgr. Zina Nejedlá