Projekt Erasmus plus - pracovní setkání v Lisabonu

26.5.2016

Ve dnech 15. – 21. 5. 2016 vybraní žáci z naší školy nás odletěli reprezentovat do Lisabonu v rámci projektu Erasmus + E.CH.O. (European Choir and Orchestra).
Cílem projektu E.CH.O. je v průběhu dvouleté spolupráce vytvořit dětský sbor a orchestr složený ze zástupců žáků jednotlivých partnerských škol. Projekt Erasmus Plus je financován Evropskou unií, základní škola z něj získala 20 000 EUR, které mají pokrýt zejména cestovní náklady spojené s koncerty.

V Lisabonu byli žáci ubytováni v hostitelských rodinách, stejně jako ostatní účastníci z partnerských škol Řecka, Itálie a Portugalska. Každý den probíhal pestrý program s náročnými zkouškami, volný čas trávili žáci s hostitelskými rodinami. V průběhu týdne měly děti možnost zúčastnit se zkoušky světově známého orchestru lisabonské filharmonie. Ve volném čase poznávali krásy Lisabonu.V portugalské škole se děti zúčastnily výuky a mohly posoudit podmínky výuky v české a portugalské škole.

Po náročných zkouškách byly děti připravené na hlavní koncert, který se uskutečnil ve velkém divadle Teatro da Trindade. Koncert se konal pod záštitou bývalé první dámy Portugalska Manuely Eanes, která se v současné době angažuje zejména v charitativních projektech pomáhajících znevýhodněným dětem. Paní Eanes se zúčastnila koncertu a pronesla před hlavním programem krátkou řeč. První koncert projektu E.CH.O. se skládal se společného repertoáru českých, portugalských, řeckých a italských skladeb. Smíšený sbor a dětský symfonický orchestr dirigoval Ricardo Fernandes.

Příští dva koncerty tohoto projektu se budou konat v řecké Katerini a italském Ariano nel Polesine v průběhu školního roku 2016/2017.

Na videa z koncertu se můžete podívat ve Videogalerii

Školu reprezentovali:  Vanessa Weifurterová 6.A, Klaudie Bezděková 6.A, Tadeáš Žak 9.B, Michaela Dufková 7.C, Andrea Najmannová 9.B, Klára Holcová 9.B, Michal Stojan 9.A, Barbora Kosová 9.A, Helena Krejčíková 8.B, Oliver Kacafírek 7.A.  Pedagogický doprovod: Mgr. Olga Přibáňová a Mgr. Jana Bušniaková