Toulcův dvůr a lidová povídání

20.12.2011

Na cestu do Toulcova dvora nám svítilo vycházející sluníčko. Byl pro nás připravený vánoční program. Za zpěvu koled a vypravování z minulých časů jsme se dozvěděli něco o zvycích, které již více či méně upadly v zapomnění.
 4. 12. má svátek sv. Barbora. Dříve obcházely ženy v bílém oděvu domácnosti a nadělovaly dětem různé dárky. Říkalo se jim Barborky. V současnosti je mnohem oblíbenější trhání třešňových větviček, které mají vykvést do Štědrého dne. Dříve z toho svobodná děvčata poznávala, zda se příští rok vdají či ne. 
6. 12. slaví svátek sv. Mikuláš, ale chodí již večer 5. prosince spolu s čertem a andělem. Dříve děti dostávaly jablka, ořechy nebo uhlí.
 7. 12.  slaví svůj svátek sv. Ambrož. Velmi starým zvykem, vymizelým počátkem našeho století, bylo honění dětí Ambrožem kolem kostela 7. prosince. Ambrož oblečený v košili, na hlavě černou čepici s tylem kryjícím obličej, držel v ruce koště polepené bílým papírem a uzlíček s cukrovím. Za soumraku se objevil u kostela a z uzlíčku občas upustil nějaké cukroví. Tím přilákal děti, které pak honil koštětem kolem kostela. Dítě, které se pro něj sehne, šlehne metlou. Toto šlehání je však očišťující, není to trest.
13.12.  svátek svaté Lucie. V dnešní době už takřka zapomenutá tradice, kdy 13. prosince chodila skupina žen v bílém se začerněnými obličeji. To byly Lucky, které na rozdíl od Barborek moc hodné nebyly. V domech kontrolovaly čistotu.
24.12.  Obcházeli stavení peruchty. Modli se, modli se, modli se z jejich úst znělo jako mulise, mulise, mulise. Kontrolovali kdo se postí, tak ten uvidí zlaté prasátko. Ostatním hrozily. Děti se za postavy převlékly a předvedly je. Více zajímavostí o lidových tradicích se dozvíte ZDE.

Plynule jsme se přenesli do části tvořivé. Děti si vyrobily za pomoci lektorů svíčku z včelího vosku, nazdobily perníčky cukrovou polevou, upekly z kynutého těsta miminko (ježíška) a vyrobily Vánoční přání. Výrobky si děti odvezly domů. Pohodovou atmosféru dokreslovala všudy přítomná vůně včelího vosku, medových perníčků a pečícího se kynutého těsta.
Celý program jsme završili držíc se za ruce v kroužku zpěvem koled.
Akce byla víc než povedená a děti byly spokojené a nadšené.  

Za všechny Petra Čamková