Zpráva o technických činnostech, poděkování za zbytkový materiál pro práci v dílnách a informace o účasti v jedné soutěži

19.3.2008

Technické činnosti na naší škole jsou součástí předmětu pracovní činnosti v 6.– 9. ročníku. Práce v dílnách je v 6. ročníku zaměřena na přírodní materiál a zvláště pak na práci se  dřevem, v 7. ročníku na plech a drát z různých kovů a jejich slitin a v 8. ročníku na opracování umělých hmot (organické sklo -plexisklo, měkčené PVC, novodur, polystyren).

Práce v dílnách rozvíjí u žáků – zručnost, cit pro materiál, vztah k manuální práci, přesnost, ale také představivost a smysl pro spolupráci a správnou organizaci pracovních úkonů a dodržování technologie. Některé školy, kde nebyly vytvořeny potřebné podmínky pro práci v dílnách, tento předmět nahradily rozšířenou výukou informatiky a výpočetní techniky. Myslím si, že je škoda, když si děti ze sídlišť nemohou nikde zkusit, jak se ručně opracuje libovolný materiál, jak se řeže, brousí, vrtá. Jaký je to pocit vytvořit samostatně malý dárek k Vánocům či k Velikonocům pro své nejbližší nebo vytvářet drobné pomůcky pro výuku.

Shánět materiál pro žáky do dílen  je v současné době velmi náročné, neexistují žádné centrální dodávky. Proto bych touto cestou chtěla velmi poděkovat těm rodičům a firmám, které nám tuto situaci opravdu ulehčují a materiál nám poskytují (odřezky hoblovaných prken a latí, zbytky měděných drátů, hliníkové fólie, odřezky plexiskla i jiných umělých hmot).

Český svaz zahrádkářů se sídlem v Kladně vypsal soutěž v několika věkových kategoriích, která má dokumentovat vztah soutěžících k přírodě, zahradě a ekologii. Žáci v hodinách technických činností vytvořili skupinovou práci „ TULIPÁN – jarní květina očima žáků 6. – 8. ročníků“, kterou v těchto dnech předávají organizátorům soutěže. Myslíme si, že i zde platí: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se !“  Důležité je něco vytvářet vlastníma rukama a s vlastním nápadem. Držte nám v našem snažení pěsti, pokud to jen trochu půjde,  přineste nám již zmiňovaný materiál, který je pro naši práci důležitý a uvědomte si, že mnohý vynikající řemeslník – truhlář, instalatér, klempíř, elektrikář, …  začínal v malé školní dílně.

Kladno 17. 03. 2008

Mirka Pokorná, vyučující pracovních  činností