S třeťáky se nenudíme

4.11.2010

Na úterý 2. listopadu připravily paní učitelky pro třetí třídy výlet do svíčkárny v Šestajovicích u Prahy. Vyrazili jsme brzy ráno na vlak směr Praha, Masarykovo nádraží. Tam jsme přestoupili na vlak do Klánovic. Tedy 3. A byla statečnější a vydala se metrem přes Černý most a pak autobusem. Stejným autobusem, jen v opačném směru, jsme se do Šestajovic dopravili i my – 3. B a 3. C. Cesta proběhla celkem bez problémů, jen v Klánovicích u školy k nám přistoupili místní páťáci, kteří jeli do divadla. Ale jsme skladní a šikovní, tak jsme „sardinkovou“ cestu zvládli.
Ve svíčkárně nás velmi mile překvapili. Po svačince jsme si nasypali do sáčků voňavou sůl na koupání, kterou jsme si odvezli s sebou domů – třeba jako dárek pro maminku. Pak jsme doslova prošmejdili obchod a nakoupili první vánoční dárečky. Mimochodem ceny jsou tady – jako u výrobce – velice nízké. Svíčky, svícínky, aroma olejíčky, vonné tyčinky a další se nám skoro ani nevešly do batůžků. Po nákupech jsme vyběhli na zahradu, kde jsme si prohlíželi i hladili poníky, ovečky, prasátka – zkrátka je tady maličká zoologická, plná přítulných zvířátek.
Po prohlídce a další svačince nás vzali do dílny a tam začalo to pravé předvánoční vyrábění. Každý si nazdobil svíčky ponořením do barevného vosku. Svíčky jsme potom ještě polévali a dokonce jsme na ně dostali sáček – to bude dárek! Nezapomněli jsme ani na vydlabané citronky a ořechové skořápky. Nalévali jsme do nich barevný vosk a po mírném ztuhnutí jsme do vosku zasunuli knot. Po vychladnutí jsme je dostali zabalené, no a večer už v mnohých domácnostech vlastnoručně vyrobené svíčky hořely.
Po tak pěkně stráveném dopoledni se každý těšil domů, na vyprávění a rozdávání dárečků. Naplánovali jsme si cestu autobusem na vlak. Jenže ouha – autobus měl skoro deset minut zpoždění a to znamenalo, že vlak stihneme jen v případě, že bude mít také zpoždění. Pak autobus přijel! Byl plný klánovických páťáků, kteří jeli z divadla. Zkuste někdy nacpat pětaosmdesát dětí a pár dospělých do městského autobusu. Nám se to podařilo!!! Jenže vlak už byl podle jízdního řádu  zřejmě pryč. Pan řidič měl ale asi dost zkušeností a prohlásil, že nás doveze přímo k nádraží. Přes protesty paní učitelek z Klánovic projel bez zastavení všechny tři zastávky a vyložil nás u nádraží (jeho linka sem normálně vůbec nezajíždí). Pak teprve odvezl klánovické děti ke škole. Vyrazili jsme mírným poklusem na nástupiště s vědomím, že můžeme začít informovat rodiče o našem zpoždění. Jenže v tom přijel vlak. Všichni dospělí tentokrát v duchu děkovali za skoro dvacetiminutové zpoždění díky kterému jsme do Kladna dorazili sice unavení, ale spokojení.

Pokud máte chuť, vypravte se i vy do příjemného prostředí svíčkárny Rodas v Šestajovicích (http://www.rodas.cz).

Eva Žilková