Návštěva královského města Mělník

6.10.2006

Třídy 9. B a 8. C navštívily 27. září 2006 královské město Mělník. Každá několikačlenná skupina dostala pracovní list, do kterého doplňovala odpovědi.

Prohlédli jsme si zámek, kostnici, k vidění toho bylo spoustu.  V mělnickém zámku jsme sice neměli průvodce, ale s doprovodnými písemnými podklady a informacemi našich učitelů jsme si vystačili sami. Viděli jsme třeba opravdové brnění, obyvatelné salonky, ložnici krále …
Tolik kostí a lebek, které jsou shromážděny v mělnické kostnici (osáriu), jste asi nikdy pohromadě neviděli! K přemýšlení se nám nabízí i text: Čím jste vy, byli jsme i my. Čím jsme my, budete i vy!

Ovšem neviděli jsme jenom kulturní a stavební památky. Zastavili jsme se také ….tam u Mělníka, tam kde se stéká proud řeky Labe s Vltavou … Ano, podle textu známé písně jste uhodli. Zastavili jsme se také nad soutokem našich dvou největších řek. Na slepém vodním rameni jsme viděli i technickou památku z počátku 20. století – vodní zdymadlo.

Mimo jiné byli hlavně kluci nadšeni okukováním automobilu značky Jaguár tmavě zelené barvy, kterým v průběhu našeho pobytu na zámku přijela na nádvoří členka rodiny Lobkoviců, které zámek opět patří.

Cesta tam i ta zpáteční ubíhala klidně a dobře. Pan řidič z firmy Expres Car Kladno byl pohodář. Splnili jsme všechna zadání. Dokonce i některé rýmy byly celkem zdařilé.

Žáci 9. B a 8. C