Anglie a Paříž 14. – 21. 5. 2011

8.6.2011

  • Sobota: na cestu jsme vyrazili odpoledne. Společně s námi se do Anglie vydalo také 12 žáků   z Karviné. Brzy jsme se spřátelili. Celým zájezdem nás bude provázet sympatický Brňan Petr. S mnoha filmy – produkce na přání, nám snad dlouhá cesta rychle uteče.
  • Neděle: do Paříže přijíždíme v ranních hodinách. Po vystoupení z autobusu se ihned vydáváme pod 320 m vysokou Eiffelovu věž. Dlouhé čekání na její otevření si krátíme obchodováním s místními pouličními prodejci suvenýrů. Do nejvyššího patra vyjíždíme všichni výtahem. Tedy skoro všichni. Deset „dobrovolníků“ musí díky neoblomnosti francouzských pořadatelů zdolat více než 650 schodů do 2. patra pěšky. Ale rozhodně to stojí za to. Kocháme se nádherným panoramatickým výhledem na Paříž. Ještě nás čeká náročný celodenní program. Přes Martova pole k Invalidovně. Poté na náměstí Concorde, kde se nachází nejstarší památka v Paříži - egyptský obelisk, a dále směrem k Louvru. V Louvru jsme poobědvali domácích řízků a už se těšíme se na Monu Lisu. Počasí je proměnlivé. Chvíli svítí sluníčko, chvíli poprchává. V závěru dne si prohlížíme ještě katedrálu Notre Dame, Sorbonnu, Pantheon a hurá do autobusu. Čeká nás asi dvouhodinový přejezd do hotelu F1. Nakonec jsme tak unavení, že už jen padáme do postelí a okamžitě usínáme.
  • Pondělí: I s autobusem najíždíme do speciálního vlaku, který nás přepraví Eurotunelem. Za 45 minut jsme v Anglii. Prohlížíme si bílé útesy kolem Doveru a míříme na naši první zastávku na území Spojeného království - do Canterbury. Canterbury je město proslulé gotickou katedrálou, povídkami Geoffrey Chaucera a hrázděnými domy. Podnikáme první nákupy v Anglii.Odpoledne navštěvujeme Hever Castle – hrad Anny Boleynové. Nejvíce nás však zaujalo vodní bludiště. Lehce zmáčení nasedáme do autobusu a odjíždíme na setkání s rodinami.  Očekávání jsou velká. Jak budou asi vypadat? Budeme jim rozumět? Svou rodinu si zkoušíme tipovat podle přijíždějících aut.
  • Úterý: Dnes nahlédneme do několika období v historii Anglie. Začínáme ve větrném Stonehenge, pak pokračujeme do nedalekého Salisbury. Ve zdejší katedrále je uložen vzácný pergamen z konce 13. století s opisem Magna charta libertatum. Tato listina dala základ anglickému a později americkému právu. Kromě omezení pravomocí panovníka je v ní poprvé zakotveno právo na odvolání se proti nezákonnému uvěznění.  Odpoledne trávíme ve Winchesteru. Prohlížíme si kulatý stůl krále Artuše a ochutnáváme cornish pastry – kapsičky z listového těsta plněné různými masovými dobrotami.
  • Středa: Konečně v Londýně. Po třech dnech popojíždění autobusem opět pořádná procházka. Prohlížíme si mnoho turisticky atraktivních míst: Westminster Abbey, The Houses of Parliament, čekáme na střídání stráží u Buckinghamského paláce, fotíme se s lvy na Trafalgar Square, zkoušíme street dance na Piccadilly Circus …, ale největší nadšení v mnohých vzbuzuje ohromný 6 patrový obchodní dům se sportovním zbožím.
  • Čtvrtek: Navštěvujeme největší letecké muzeum v Evropě – Duxford. V osmi obrovských hangárech tu nalézáme více než 200 letadel, vojenských automobilů, děl a jiné válečné techniky. Líbí se nám interaktivní panely, na kterých si můžeme vyzkoušet třeba udržování letové hladiny, přistávání a mnoho dalších činností. Odpoledne se procházíme v univerzitním městě Cambridge. Po prohlídce katedrály se rozdělujeme do několika skupin. Jedni plují na lodičkách po řece Cam, druzí šplhají na věž univerzitního kostela, jiní zase brázdí tržiště na náměstí…
  • Pátek: Zpátky v Londýně. Dopoledne nás čeká Tower s korunovačními klenoty. Potom přejíždíme metrem k London Dungeon – mrazivě hororové expozici z dějin Londýna, kde zažíváme i volný pád. Odpoledne navštěvujeme ještě přírodovědecké muzeum, Poté plujeme lodí po Temži směrem do Greenwich. Vyšlápneme ke královské observatoři, uděláme si téměř povinnou fotku s jednou nohou na východní a s jednou na západní polokouli a s Anglií se loučíme párkovým piknikem v parku.
  • Sobota: Také už jste si všimli, že zpáteční cesta utíká mnohem rychleji? Transit Belgií jsme úspěšně prospali, Německo uteklo jak voda a náhle jsme se ocitli v Rozvadově. Tak ještě zavolat rodičům, zabalit věci v autobusu … a už je tu Kladno. Nastalo hromadné loučení s kamarády z Karviné, Petrem a pány řidiči.

Z cest jsme si přivezli mnoho krásných zážitků i suvenýrů, navázali jsme nová přátelství a vypěstovali si lehkou alergii na bílé pečivo 

Vaši Účastníci zájezdu