Obhajoby absolventských prací žáků 9. tříd

9.6.2011

Absolventské práce žáků 9. ročníků měly letos trochu jiný podtext. Zpracovávali je absolventi školy, kteří na druhém stupni již uceleně prošli vzděláváním podle našeho školního vzdělávacího programu „ Mozaika schopností a dovedností pro život.“

Proto jsme byli zvědavi, jak žáci zúročí naše společné úsilí a jak se budou prezentovat právě svými kompetencemi, které budou v budoucnu potřebovat a využívat – schopnost vyhledávat a třídit informace, vyjádřit svůj názor a stanovisko k problému, uspořádat získané podklady a písemně je zpracovat, jak se poperou s písemnou formou práce, jak dokáží zajímavě předložit řešení problému a úplně ve finále vystoupit  s obhajobou toho, co si sami vybrali a zpracovali.

Témata odrážela zájmy a koníčky jednotlivých absolventů. A opravdu bylo na co se dívat a co poslouchat.  Obě odpoledne byla poučná pro všechny zúčastněné, panovala klidná atmosféra a každý se dozvěděl hodně nových věcí. I sami absolventi se o sobě dozvěděli dost nového – že umí vystoupit před posluchači a zaujmout a obhájit svá stanoviska. Před zraky komisí defilovali schopní mladí  lidé, ze kterých jsme měli radost my pedagogové, ale určitě na ně mohou být pyšní i jejich rodiče. Chvílemi jsem si přála, aby je právě rodiče viděli a slyšeli.

Velkým zážitkem byly obhajoby pro paní učitelky z prvního stupně, které letos také některé práce vedly. Právě ony byly na začátku vzdělávání dnešních deváťáků  a pohled na výkony jejich bývalých svěřenců je také potěšil.

Skončily třetí obhajoby v historii naší školy, žákům k výsledkům gratulujeme a doufáme, že si budoucnu na tuto akci vzpomenou, až budou získané schopnosti využívat v dalším životě.

Mgr. Božena Hrubá, ředitelka školy