Karlštejn - výstava betlémů

15.12.2006

Blížící se Vánoce si žáci 9. B, 8. C i jednotlivci z jiných tříd připomenuli také vzdělávacím zájezdem do města Karlštejn. Všichni ho známe především díky krásnému gotickému hradu z doby Karla IV. My jsme však tentokrát toto městečko navštívili proto, abychom zhlédli tradiční výstavu betlémů. Měli jsme možnost jich vidět celkem 50. Byly nejrůznější: malované, skládané, upečené, ale i krásně vyřezávané, starší, novější. Všechny měly jedno společné: milou atmosféru, kterou české Vánoce mají, i když se nám často podsouvá spíš shon a neklid, opak by měl i v naší současnosti být pravdou.
Druhou navštívenou výstavou byla stálá expozice v Muzeu voskových figurín. Viděli jsme klasická řemesla, známé umělce, politiky.
Samotný hrad Karlštejn máme možnost navštívit s rodinou či přáteli i teď v prosinci, protože během vánočních svátků bude mimořádně otevřen.
Přálo nám celkem i počasí. Svoje nové zkušenosti a vědomosti uplatní žáci nejen v pracovních listech, které během výletu vyplňovali, ale i v dalším vyučování, např. v českém či cizím jazyce, dějepisu, zeměpisu, občanské výchově apod.

Jana Baková