Putovní výstava Pavel Tigrid – slovy proti totalitám

6.3.2014

Ve dnech 17. 2. – 28. 2. 2014 hostila naše škola putovní výstavu Pavel Tigrid – slovy proti totalitám, jejímž prostřednictvím se žáci druhého stupně a 5. tříd blíže seznámili s osobností a dílem Pavla Tigrida – představitele československého exilu, polistopadového ministra kultury, spoluzakladatele Rádia Svobodná Evropa, spisovatele a publicisty. Expozici tvořila sada informačních panelů, které do zapojených škol v rámci tohoto projektu zapůjčuje ostravské sdružení PANT o. s.

Výstava počítá s aktivním zapojením žáků, proto každá ze zúčastněných tříd obdržela pracovní listy s instrukcemi k práci ve skupinách. Žáci se tak mohli zapojit do aktivit, v nichž detailně sledovali hlavní události v životě známého disidenta. Na konkrétních příkladech těchto událostí prezentovali i své vlastní postřehy týkající se principů demokracie a totality. Velmi příjemným zpestřením této výstavy bylo uvedení role průvodců, kterou obstaraly skupiny žáků z vyšších ročníků.
Výstava byla pro naši školu rozhodně přínosná – žáci se seznámili s nelehkým tématem prostřednictvím srozumitelné a zároveň zajímavým způsobem pojaté výstavy, pedagogové pak měli možnost využít aktivizační metody v práci s žáky jednotlivých ročníků.

Bohuslav Rejzl