Návštěva automobilky ŠKODA

16.11.2015

Ve čtvrtek 12. listopadu byla výuka pro většinu deváťáků a několik osmáků z naší školy netradiční. Zúčastnili se celodenního tematického zájezdu do Mladé Boleslavi.

Mnohé čtenáře už teď napadá souvislost s naším strojírenským velikánem, automobilkou ŠKODA. Ano, tak to opravdu je. Chlapci a děvčata si nejprve za doprovodného slova fundované průvodkyně prohlédli ŠKODA
MUZEUM, kde se kromě mnoha faktických informací dozvěděli i úžasné historické zajímavosti, které jsou v muzeu dokumentovány četnými a mnohdy vzácnými exponáty.

Měli jsme to štěstí, že právě v době naší návštěvy probíhala krásná expozice Český betlém významného současného českého výtvarníka Davida Černého a v rámci prohlídky muzea jsme ji mohli rovněž zhlédnout.

Druhou část pobytu v Mladé Boleslavi tvořila exkurze ve skutečných prostorách výrobních hal. Celým areálem jsme projížděli autobusem a během jízdy se nám podrobně opět věnovali erudovaní průvodci. Procházeli jsme např. provozem, kde se z obrovských kotoučů plechu stávají jednotlivé díly pozdějších karosérií různých typů vozidel, která se zde vyrábějí.

Další zastávkou byla návštěva haly, v níž množství pracovních týmů montuje běžnému uživateli jinak skryté, nicméně pro provoz každého auta nezbytné díly a součástky, kabelové rozvody a podobně. Všichni jsme byli překvapeni bezchybností výkonů všech pracovníků, které jsme při jejich práci sledovali, ale také plynulostí, rychlostí a čistotou celého provozu.
Mezi účastníky exkurze nebyl nikdo, kdo by nevěděl, co to je auto, kdo by autem již nejel. Ale také mezi námi dosud nebyl nikdo, kdo by si dokázal představit, jak vlastně takové auto vzniká. Dnes už o tom máme představu.

Během exkurze chlapci a děvčata nabyté vědomosti hned mohli také uplatnit. Každý z nich totiž
odpovídal na otázky v pracovním listu. Zkuste si některé z nich zodpovědět i vy (správné odpovědi naleznete v závěru příspěvku). Většina účastníků tímto testem prošla úspěšně.
Úryvek z pracovního listu:
1. Jak se jmenovala česká firma, z níž později vznikla pozdější automobilka ŠKODA?
2. Napiš celá jména a původní profese zakladatelů firmy.
3. Co to byla  m o t o c y k l e t a?
4. Jaké profese se uplatní ve výrobním provozu automobilky ŠKODDA?
5. Napiš alespoň tři názvy současných výrobků firmy.
Správné odpovědi: 1. Laurin a Klement, 2. Václav Laurin – zámečník, Václav Klement –
knihkupec, 3. jízdní kolo s pomocným motorkem nad předním kolem, 4. mechanik elektronik,
nástrojař, mechanik strojů a zařízení, obráběč kovů, elektrikář, autolakýrník …., 5. O
Fabia, Superb, Rapid, Yeti, Citigo ….

J. Baková, vyučující