Exkurze historického praktika do Sládečkova vlastivědného muzea

29.2.2016

Ve středu 24. února navštívili žáci volitelného předmětu historické praktikum Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Program byl rozdělen do dvou částí. Nejprve jsme formou soutěže poznávali regionální dějiny v období Protektorátu Čechy a Morava, poté jsme se ve stálé expozici muzea dozvěděli mnoho zajímavého z historie Kladenska.

Na začátku programu jsme se rozdělili do 7 skupin po 3 soutěžících. Následně nám pedagožka muzea Mgr. Ivana Zágnerová vyprávěla o protektorátním dění na Kladensku. Výklad, doplněný prezentací, byl rozdělen do 10 témat (příjezd německé armády do Kladna, osobnost Františka Pavla, nepolapitelný Jan – stanné právo, válečná omezení – potravinové lístky, Sokolovna, Velké Kladno, transporty, Lidice, nálety, příjezd Rudé armády). Po každém tématu následovala soutěžní otázka nebo úkol.

Během programu jsme viděli mnoho dobových fotografií a dokumentů, mohli jsme si prohlédnout několik autentických předmětů (protektorátní Korunu, potravinové lístky i legitimaci). Vítězný tým ve složení Pavlína Tomanová, Martina Vorlová a Soňa Puchernová si odnesl drobné ceny. V expozici muzea jsme se potom dozvěděli mnohé o pravěkých nalezištích na Kladensku, porovnali jsme zde vystavený gombík se zobrazením na dvoukoruně, posoudili jsme význam Budče, prohlédli si kladenské tvrze a obdivovali se industriální historii regionu.

Pavlína Kopecká, vyučující Hpr