Výstava TITANIC

10.6.2016

V červnu navštívili žáci 8.A a 7.B výstavu TITANIC v Praze v Letňanech. Během několika okamžiků se ocitli o 100 let zpět v čase. Výstava zobrazovala nejen parník jako takový, ale i historické souvislosti a politickou situaci na počátku 20. století. Kromě historie mořeplavby se návštěvníci seznámili s velkými zámořskými objevy i technickými vynálezy té doby.

Každý při vstupu na výstavu obdržel palubní vstupenku s konkrétním jménem reálného člověka, který na Titaniku v době jeho katastrofy byl. Prožili jsme tak celou prohlídku výstavy jako jeden z cestujících a na závěr jsme si vyhledali v seznamech, jestli jsme katastrofu přežili. Díky dokonalé rekonstrukci kajut, strojovny nebo jídelny jsme si připadali jako skuteční cestující.

Titanic byl ve své době největší osobní parník světa. Byl určen pro převoz cestujících a pošty mezi Evropou a Severní Amerikou. Právě ohromné transatlantické parníky symbolizovaly velkolepý rozvoj techniky a nástup nových technologií. Titanic, ač byl díky své konstrukci považován za nepotopitelný, ztroskotal ve vodách Atlantiku již během své první plavby dne 15. dubna 1912. Zahynulo na něm přes 1500 osob.

Ing. Jiřina Borovičková a žáci 8.A,7.B