Za Karlem Čapkem do Strže

7.10.2016

Žáci osmých a devátých ročníků se vydali poznat život a dílo Karla Čapka z nového úhlu - navštívili jsme jeho vilu ve Strži u Dobříše. Karel Čapek ji získal svatebním darem k doživotnímu užívání a ačkoliv mu byly dány jen tři roky, aby si užíval jejího klidu, napsal zde několik svých zásadních knih, jako Matku a Bílou nemoc.

Exkurze proběhla ve dvou etapách - 13.9. a 27.9.  a vždy měla dvě části. Na Naučné stezce Karla Čapka žáci poznávali lesy a přírodu na Dobříšsku a plnili úkoly na několika stanovištích. Druhou částí byla komentovaná prohlídka vily.

Žáci měli možnost prohlédnout si vysvědčení Karla Čapka, jeho psací stůl, rodinné fotografie, verandu, kterou sám navrhl. V půdních prostorech vily viděli expozice věnované dvěma významným lidem z Čapkova nejbližšího okolí - Olze Scheinpflugové, jeho manželce, a Ferdinandu Peroutkovi, Čapkovu kolegovi z Lidových novin. Na závěr exkurze žáci zhlédli film věnovaný životu a tvorbě Karla Čapka.

Život a dílo Karla Čapka je součástí školního vzdělávacího programu v osmém ročníku a exkurze byla velkou inspirací i pro práci ve škole. Navazujeme na ni v hodinách českého jazyka pracovními listy, čtením a rozborem ukázek díla Karla Čapka, ve výtvarné výchově portrétováním Karla Čapka a jeho blízkých.

Poděkování patří Mgr. Tereze Dobré a Mgr. Janě Bušniakové za skvělý nápad a organizaci.

Za kolektiv češtinářů 2.stupně  Zina Nejedlá