Návštěva muzea Oty Pavla v Buštěhradě

17.10.2016

Letošní první exkurzi jsme s kroužkem Vycházky po Kladně směřovali do Buštěhradu za Otou Pavlem. Muzeum Oty Pavla obývá jen dvě místnosti, ale expozice je mimořádně zdařilá. Na přehledně členěných a informačně sytých panelech jsme viděli nepřeberné množství fotografií, ukázek z dopisů, genealogický kmen rodiny, dále busty a repliky pamětních desek, diplomy a ocenění.

Na vše shlížely preparované hlavy ryb jako upomínka na lásku Oty Pavla k rybolovu, ve skleněné vitríně jsme viděli vysavač firmy Elektrolux, u níž pracoval otec Oty Pavla Leo. V knihovničce jsme podle názvů a formy písma z titulních stran knih odhadovali jazyky, do nichž byly knihy Oty Pavla překládány.

Vydali jsme se i na Buštěhradskou stezku a prohlédnout si buštěhradské rybníky. Ten den zrovna probíhal výlov. Při našem příchodu už​​​​​​​​​​​​​​​​ po rybách zbyly jen šupiny, které jsme si nasbírali do peněženek. U rybníka jsme viděli i dům, který patřil dědečkovi a babičce Oty Pavla a do nějž se rodina Leo Poppera přistěhovala za druhé světové války. Procházkou jsme došli až ke škole, kterou Ota Pavel navštěvoval.

Bylo hodně časů na povídání, na hru Městečko Palermo, na návštěvu cukrárny, na setkání s Nikčou a Natkou Hájkovými, které v Buštěhradu bydlí.

Přálo nám i sluníčko. Start do letošní sezóny se opravdu povedl.

Zina Nejedlá