6.C se vydala do pravěku

15.11.2016

V prvním listopadovém týdnu prožila 6.C díky třídnímu projektu skutečnou cestu do pravěku. Paní učitelky Tereza Dobrá a Pavlína Kopecká se nám ve svých předmětech snažily přiblížit, jak vypadal život v jednotlivých obdobích pravěku (bydlení, odívání, stravování, malby, šperky, nástroje a keramika). Završením projektu pak byla čtvrteční návštěva Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, kde nám byly představeny regionální nálezy a naleziště, a v neposlední řadě jsme měli možnost se blíže seznámit s prací archeologů.

Většinu času jsme pracovali ve skupinách. V českém jazyce jsme v textu o pravěku určovali slovní druhy a mluvnické kategorie, v hodinách literatury a slohu jsme pracovali s odbornou literaturou, slovníky, internetem a učebnicemi. V dějepisu jsme během kruhového tréninku prošli 5 stanovišť, která byla věnována jednotlivým obdobím pravěku (doba kamenná, doba bronzová, doba železná).  Na každém stanovišti byla pro skupinu připravena řada úkolů – práce s texty, obrazovým materiálem, video ukázka, křížovky a rébusy. Ve výtvarné výchově jsme získané informace a vědomosti zpracovali do podoby plakátů (Mapa známých nalezišť, Časová osa a vývoj člověka, Kultura I, Kultura II., Lovci).

Nejvíce se nám však líbila návštěva muzea. Nejprve jsme si s paní lektorkou Ivanou Zágnerovou procvičili své znalosti o pravěku. Následovala prohlídka muzea a tematická dílna. Zde jsme si mohli vyzkoušet práci archeologů. V písku jsme hledali pravěké střepy a dokumentovali je, slepovali jsme pravěké nádoby a tvořili nástěnné malby. V závěru našeho muzejního pobytu jsme navštívili také aktuální výstavu „Retrogaming“, která je věnována počátkům osobních počítačů a PC her. Seznámili jsme se s historickou výpočetní technikou do poloviny 90. let 20. století, vyzkoušeli si herní automat Double Dragon, ale hlavně jsme si zahráli retro hry jako Space invaders, Vroom3, Lemmings nebo tematickou Prehistoric v tzv. „pařanském doupěti“.

Historici a archeologové z 6.C

Mgr. Pavlína Kopecká