Návštěva Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně

21.11.2016

V úterý 8.11. jsme s kroužkem Vycházky po Kladně zamířili do Sládečkova vlastivědného muzea, kde nás čekala doba kamenná. Nikoliv ta skutečná, s pazourky a kožešinami, ale doba kamenná "počítačová". Muzeum si pronajalo unikátní sbírku počítačů z dob jejich počátků v tehdejším Československu. Mohli jsme vidět nejen počítače Amiga a Atari, ale i předchůdce dnešních flash disků - staré přenosné kazety a diskety, dále staré digitální hry (Vlk chytající vajíčka), staré procesory, paměti a celé desky, fotografie sálových počítačů...

Děti nejvíce ocenily, že počítače, včetně památných, skutečně trojrozměrných monitorů, byly funkční, a tak si mohly vyzkoušet hry ze starých dob, které neztratily na svém kouzle.
Dozvěděli jsme se, že překotný rozvoj procesorů a počítačů vůbec byl intenzivně hnán zejména masovým komerčním využitím počítačů. Zásluhu za relativní dostupnost a vysokou funkčnost moderních superpočítačů, které například pomáhají lékařům při operacích mozku, můžeme tedy přičíst i lidem, chlapcům a dívkám, hrajícím počítačové hry.:)

Zina Nejedlá