7.A za Otou Pavlem do Buštěhradu

16.1.2017

V rámci ročníkové četby měli žáci za úkol přes vánoční prázndniny přečíst a zpracovat povídky Oty Pavla Smrt krásných srnců. Ve čtvrtek 12.1. jsme využili toho, že pololetní známky jsou už v podstatě uzavřeny, a vyrazili jsme na krátký poznávací výlet do Buštěhradu, který je neodmyslitelně spjat s rodinou tohoto významného českého spisovatele.

Žáci znali rodinu Popperových velmi dobře z četby a na místě mohli na vlastní oči vidět buštěhradské rybníky z povídky Kapři pro wehrmacht, školu, kterou Ota Pavel navštěvoval, dům babičky a dědy, kde rodina Oty Pavla žila za války, odkud vyjížděl tatínek na Berounku pro srnce, aby vykrmil své syny, a odkud odvedli do koncentráku oba Otovy bratry a později i tatínka.

V Muzeu Oty Pavla si žáci prohlédli vysavač firmy Elektrolux, který tatínek Leo prodával před válkou, mnoho podběráků, sítí a prutů, spisovatelův psaní stroj, expozice věnované sportu a sportovcům, o nichž Ota Pavel psal, fotky rodiny, starou hadrovou merunu, překlady knih Oty Pavla do světových jazyků a mnoho dalších předmětů.

A protože byla všude spousta sněhu, zbyl čas i na koulovačku u zamrzlého buštěhradského rybníka, kousek od domu Popperových.
Kromě toho, že žáci výborně vypracovali následný test ze znalostí Buštěhradu a života Oty Pavla, několik žáků vycházka inspirovala k četbě  jeho dalších knih. Zdá se tedy, že výlet splnil svůj účel.

Mgr. Zina Nejedlá