Projekt Praha - 7.ročníky

9.5.2017

Exkurze jsou součástí vzdělávání a děti se při nich mnohé naučí. Své o tom vědí žáci 7.tříd, kteří ve čtvrtek 4.5. navštívili Prahu a prošli si Královskou cestu pozpátku.

Ještě před samotnou exkurzí vypracovávali pracovní listy, díky nimž se s celou trasou seznámili už doma a potom v terénu věděli, co mají hledat a na co se mají dívat. Otázky se týkaly architektury, významných staveb, významných osobností, ale i pravopisu a kuriozit, které nějak s Královskou cestou souvisejí.

Královskou cestu jsme prošli celou a viděli jsme všechny její perly - Hrad, paláce na Hradčanském náměstí, Nerudovu ulici, posvačili jsme na schodech chrámu sv. Mikuláše, Karlův most, Karlovu ulici, na Staroměstském náměstí zrovna odbíjel orloj, Celetnou ulici, Prašnou bránu. Na cestě jsme si odběhli - ke kostelu U Pražského Jezulátka a k Betlémské kapli, kde kázal Mistr Jan Hus.

Jedna třída navíc prošla Kampu a viděli Werichovu vilu a Lennonovu zeď, dvě třídy navštívily Parlament České republiky, což byl mimořádně zajímavý zážitek. Díky mamince jednoho ze žáků jsme navštívili salónky, kde přijímají zahraniční hosty, prostory samotné poslanecké sněmovny, tiskové centrum, viděli jsme redaktorku České televize, která se právě chystala na vystoupení, kráčeli jsme podzemními chodbami, které spojují jednitlivé objekty parlamentu.
Naši žáci by přidali i další zajímavé zážitky, jako lovení holubů na Křižovnickém náměstí, selfiečka s youtubery, učitelka vyděšená oživlou sochou, megabubliny, cesta vlakem...
Praha skrývá spoustu pokladů. Shodli jsme se ve všech třídách, že už teď se těšíme, až prozkoumáme další místa.

Zina Nejedlá