Vycházka po nejstarších kladenských sportovištích

13.10.2017

Ve středu 11.10 jsme s kroužkem Vycházky po Kladně vyrazili obhlédnout nejstarší kladenská sportoviště.

Nejprve jsme se zastavili na fotbalovém stadionu SK Kladno, kde se fotbal hraje už od roku 1914 - prvním odehraným zápasem byl souboj Kladno: Kročehlavy, který skončil vyrovnaně 3.3.

Druhým velkým kladenským sportovním areálem je Sletiště, které bylo budováno z iniciativy kladenských sokolů ve dvacátých letech a které prošlo nedávno další rekonstrukcí - zastřešením hlavní tribuny.

Největší překvapení nás čekalo na zimním stadionu. Zcela neplánovaně jsme sem dorazili hodinu před začátkem ligového zápasu, a ačkoliv jsme neměli vstupenky, díky drobné protekci (děkujeme :) ) jsme mohli vidět rozbruslení hokejistů před zápasem a nasát tak úžasnou sportovní atmosféru. Zimní stadion byl zprovozněn v roce 1949, zastřešení se dočkal o deset let později.

Vycházka byla doprovázena skvělými referáty Michala, Honzy a Aleny. Díky nim jsme se dozvěděli, jak vypadal původně fotbalový stadion, jak jsou fotbalová hřiště zorientována, co jsou štulpny, co je SAMK, ale i o úspěšné hokejové éře kladenského hokeje v 70.letech a o tragickém osudu skvělého kladenského fotbalisty Františka Kloze.

Kladno odpoledne žije sportem. Na všech sportoviští, která jsme navštívili, bylo plno, včetně tenisových kurtů, kam si z vycházky odskočil na hodinový tréning náš Filip. A ani my jsme nezůstali pozadu, děti si pěkně protáhly kosti a svaly v trampolínovém parku.
Vycházka se povedla a už víme, kam půjdeme v prosinci - na zimní stadion, podívat se na ligový zápas našich hokejistů :).

Zina Nejedlá