Olympiáda v českém jazyce

30.11.2017

V pondělí 27.11. proběhlo školní kolo Olympiády v českém jazyce, kterého se zúčastnilo celkem 25 žáků 8. a 9. tříd. Zkouška se skládala ze dvou částí - testu a slohové práce.

Testové otázky olympiády prověřují schopnost pozorovat jazyk a samostatně vyvozovat zákonitosti jeho fungování. Velkou výhodu v testu mají aktivní čtenáři.

Slohová část olympiády byla letos vymezena tématem Stalo se minulý týden. Naprostá většina žáků si zvolila ke zpracování slohový útvar vypravování a žáci vypravovali příběhy reálné, nereálné, z exotických prostředí, horrorové, detektivní i lyricky a úvahově laděné.

Vítězem letošního kola se stal Matyáš Maroušek z 9.A, který získal bezkonkurenčně nejvíce bodů v jazykové části a prokázal dostatek invence i ve slohové práci. Na druhém místě skončila Adéla Vargová z 9.A, která vedle solidně splněné jazykové části získala plný počet bodů za pěkně zpracované vypravování o záhadné události v kině. V těsném závěsu skončila na třetím místě Tereza Rebcová z 9.C. Nejvýše umístěnou zástupkyní 8. ročníků byla na celkově 6. místě Julie Plavczová z 8.A.

Vítězům gratulujeme a Matyášovi budeme držet palce v okresním kole.

Zina Nejedlá