Korunovační klenoty v zámecké galerii

21.2.2018

Ve čtvrtek 8.2. jsme s kroužkem Vycházky zamířili na výstavu korunovačních klenotů. A to nikoliv do Prahy, ale do Kladna. Kladenská galerii samozřejmě nezískala k vystavování originální klenoty - ty jsou umístěny v chrámu svatého Víta v kapli sv. Václava za dveřmi se sedmero zámky. Ale podařilo se do Kladna získat mimořádně zdařilé kopie korunovačních klenotů, jež zhotovila dvojice zlatníků, kteří vytvořili šperky například i pro britskou královnu Alžbětu nebo pro Vatikán.

Výstava je poměrně rozsáhlá. Ve čtyřech místnostech jsme se seznámili se životem Karla IV., s prací tvůrců vystavované kopie, s módou v době Karla IV. a s historií originálních korunovačních klenotů. Za zmínku stojí známá fotografie, na které si Reinhard Heydrich prohlíží v přítomnosti prezidenta Háchy a K.H. Franka svatováclavskou korunu, kterou údajně nasadil na hlavu svému synu Klausovi a poté i sobě. Oba následně tragicky zemřeli, Heydrich při atentátu a jeho syn při dopravní nehodě.

Vrcholem výstavy jsou samotné kopie korunovačních klenotů. Ačkoliv se jedná o pozlacené stříbro a drahé kameny jsou nahrazeny sklíčky, i tak je cena koruny vyčíslena na 3 milióny korun.

Výstava běží do 4. března a lze ji doporučit úplně všem. Pokud vás nezajímá Karel IV. a jeho doba, jistě oceníte, že součástí expozice je katovský meč, který si můžete pohladit a splní se Vám Vaše přání.

Zina Nejedlá