Divadelní představení Neúplní

29.10.2018

Dne 18.9. navštívili žáci 7.-9. tříd Městské divadlo v Kladně, aby zhlédli divadelní představení současného izraelského autora Gura Korena Neúplní. Volba to nebyla úplně jednoduchá, protože Neúplní jsou představení v pravém smyslu kontroverzní. Prostředí drogové mafie, humorné scénky s postiženými lidmi, občasné vulgarismy, to vše mohlo působit jako prostředky pro vzdělávávání a kultivaci žáků nevhodné, přímo protichůdné. Ale jen zdánlivě.

Ze hry je cítit autorův obdiv ke všemu opravdovému, respekt k lidem bez ohledu na postižení, rodinný původ, inteligenci, krásu. Rozumí problémům šéfa drogové mafie s manželkou, stejně tak jako pocitům slepé dívky hrající divadlo s mentálně postiženými a stejně tak i mladíkovi s nízkým IQ, který touží po nových botách.

Všichni jsme se v divadle mnohokrát smáli. Ale shodli jsme se ve škole v následných diskusích o představení, že to byl smích, nikoliv výsměch. Že dělat si legraci, která nebolí, můžeme jenom z někoho, koho si vážíme. A právě  onen úplně přirozený respekt a úcta k lidem byl základním kamenem hry. A v tom byli kladenští Neúplní v pravém smyslu inspirativní...

Zina Nejedlá