9. A,C v České televizi

6.6.2019

V devátých třídách probíhá v těchto dnech projekt mediální výchovy zaměřený na televizní tvorbu. V hodinách jsme zhlédli první záběry vysílání Československé televizi, zanalyzovali jsme si strukturu televizní zpravodajské relace i strukturu jednotlivých zpráv. Na základě toho dostali žáci zdánlivě jednoduchý úkol. Natočit televizní zprávu. K natočení ale museli připravit vlastní storyboard, kde se musely objevit všechny typy záběrů a všechny zpravodajské postupy - studio, obrazová zpráva, reportáž, rozhovor i telefonický rozhovor.

Ve středu jsme vyrazili do Prahy, kde žáci dostali na Václavském náměstí hodinu na to, aby podle připravených storyboardů natočili svůj obrazový materiál pro sestříhání zprávy s tématem Stalo se na Václavském náměstí. Zastavili jsme se ale i u Českého rozhlasu, kde jsme si připomněli boje o rozhlas z let 1945 a 1968, které nejjasněji ozřejmují význam médií, jak ho získaly ve 20. století.

Vrcholem exkurze do Prahy byla komentovaná prohlídka zákulisí České televize. Zhlédli jsme film o České televizi a jejích kanálech, dozvěděli jsme se o historii ČT, viděli jsme několik studií, filmařskou techniku, televizní dílny, a mohli jsme dokonce chvíli sledovat, jak vzniká jeden záběr do Planety Yo, mohli jsme si pořídit několik fotografií ve známých kulisách a vyzkoušet si práci s kamerami a čtecím zařízením.

Několik žáků bylo exkurzí inspirováno natolik, že už vědí, jaké bude jejich budoucí zaměstnání. :) Věřím, že žákům exkurze pomohla rozšířit svoji gramotnost při vnímání mediálních sdělení, což bylo hlavním cílem projektu. A už se těším na výsledná videa.

Zina Nejedlá