Na Čtrnáctce zněly jižanské bubny i švédské kytary

14.11.2019

Naši školu navštívili v rámci mezinárodního projektu E.CH.O. – Sounds of Europe, který je financován z evropského programu Erasmus, kolegové ze tří partnerských škol -  Itálie, Portugalska a Švédska. Mnoha třídami se v průběhu prvního listopadového týdne doslova nesly temperamentní rytmy jižanských bubnů a bubínků i jemné tóny švédských populárních písní.

I když hlavním důvodem návštěvy našich zahraničních kolegů byla příprava společného programu a agendy tří mezinárodních koncertů, jichž se zúčastní kromě portugalských, italských a švédských dětí také nejlepší zpěváci a hudebníci z naší školy, představili učitelé  hudby a  zahraniční koordinátoři projektu Sounds of Europe v hodinách angličtiny také své  země či města, v nichž se nacházejí jejich školy.

Učitelé hudební výchovy z Itálie představili dětem temperamentní italské rytmy národních písní a pomocí speciálních hudebních technik a nástrojů doslova roztančili celé třídy. Zástupci ze Švédska zahráli na kytary i dnes stále ještě populární a známé songy nejslavnější švédské skupiny ABBA a Portugalsko s sebou přivezlo nejenom skladby pro klasickou kytaru a doprovod, ale žáci si mohli společně s portugalskou delegátkou zazpívat i několik písní v jejím rodném jazyce.

Díky tomuto evropskému projektu se naší školou v průběhu minulého týdne linuly z řady tříd nejenom rozličné melodie populárních i lidových písní v různých evropských jazycích, ale i angličtina, kterou naši žáci hojně a bez zábran procvičovali v běžné konverzaci s našimi kolegy z Evropy.

Svůj pobyt zakončili zahraniční hosté na Magistrátu města Kladna, kde se jim věnoval pan náměstek Tomáš Kutil a po vřelém přijetí pro ně zajistil se svými spolupracovníky zajímavou návštěvu připravované expozice sorely v Kladně Rozdělově.

Všichni společně a s nadšením jsme si minulý týden naplno užili evropskou atmosféru bez jakýchkoliv, zejména však jazykových bariér, spojovala nás hudba a byli jsme jedním velkým evropským domem.

Za tým Erasmus Renata Košťálová a Olga Přibáňová