Chameleon Leon

7.1.2020

Koncem roku 2019 jsme se rozhodli založit historicky 1. terárium na naší škole. Příčin bylo několik. V první řadě jsme chtěli jěště více oživit unikátní prostor v hale a našim žákům o něco více přiblížit pozoruhodný svět zvířat, v našem případě plazů.

Proč terárium?

Naše hala je jakýmsi středobodem školy, kde se žáci, učitelé i personál neustále setkávají a míjí. Když se v tomto prostoru o přestávce na čas zastavíte a jen sledujete dění kolem sebe, úplně to vybízí vytvořit v něm několik zajímavých míst či zákoutí, které zaujmou na první pohled, přitáhnou lidi k sobě a povedou k probírání společného vzdělávacího tématu. Terárium je pro takový záměr přímo ideální. Přidanou hodnotou terária je pak třešnička na dortu v podobě živého zvířete, které ho obývá. To se pak dokonce může stát jakýmsi symbolem celé školy, něco na co se žáci těší, něco co žáky zajímá a co v každém případě podpoří vnímavost lidí k přírodě a ke vztahu člověk – zvíře.

Jaké zvíře zvolit do školních prostor?

Volba druhu zvířete je nejdůležitější součástí projektu terária. Musí se myslet na potřeby zvířete, jako je například krmení, světelné a teplotní podmínky, dále na náchylnost zvířete vůči stresu či nemocem a v neposlední řadě na bezpečnost žáků. Tyto faktory promyslel náš pan učitel „pěstitelek“ s chovatelem pražské zoologické zahrady a výsledkem byl chameleon jemenský – samec. Jedná se o atraktivní druh ještěra, přizpůsobivý školnímu ruchu. Vyžaduje sice téměř každodenní péči, ale v rámci předmětu pěstitelské práce se o chameleona starají žáci 6. a 7. ročníku pod vedením svého učitele.

Jak se chameleon jmenuje?

Tuto zodpovědnost jsme přenechali žákům naší školy. V době stavby terária vkládali žáci své návrhy do anketového boxu. Nejčastějším jménem v boxu se stalo jméno Leon, a tak se zrodila naše celebrita. Slavnostní vypuštění měsíčního mláděte chameleona do terária se uskutečnilo 21.11.2019 a přihlížela mu celá škola s tím, že si všchni vyslechli základní informace o Leonovi a o bezpečnosti chování kolem terária.

Je to poslední zvíře na naší škole?

Tato otázka prozatím zůstává otevřená. Snad přibydou další terária, bude záležet na přijetí bezpečnostních opatření kolem terária našimi žáky. Za měsíc provozu se naštěstí nestal žádný incident, který by vedl  k zastavení chovatelské činnosti naší školy.

Naopak, prostor kolem terária se skutečně stal přesně tím, čím měl. Příjemným vzdělávacím místem, které propojuje celou školu a pozitivně podporuje její chod.

 

Petr Hataš