Návštěva Památníku Karla Čapka ve Strži

25.11.2021

Nemožné se stalo skutkem a nám se i letos podařilo vyvézt žáky osmých a devátých tříd do Památníku Karla Čapka ve Strži. Za dodržení všech nástrah v podobě hygienických opatření a týdenních třídních karantén památník navštívily čtyři třídy.

Exkurzi 9.A a 9.B bohužel znemožnila veliká bouře, která odpoledne před jejich návštěvou strhala v památníku elektřinu a znepřístupnila příjezdovou cestu.

Projekt ale nebyla pouze exkurze, žáci četli texty Karla Čapka a vypracovávali zadané úkoly. Z projektu si odnesli spoustu informací o životě Karla Čapka a době, v níž žil. Ale zcela zásadní byla letos forma práce - tedy práce ve skupinách. Organizování vlastní práce i práce ostatních, řešení problémů, ústní prezentace výsledků bádání, to jsou činnosti a dovednosti, které během DV žáci neměli možnost rozvíjet a které jsme projektem podpořili. Výsledky byly jedním slovem perfektní.

Těžko říci, co by o našich dnešních problémech psal Karel Čapek v Lidových novinách, jistě bychom si jeho sloupky s chutí četli. Jak ale prokázal náš projekt, inspirativnost Čapkovy osobnosti a jeho tvorby přetrvává do dnešních dnů, je zkrátka neutuchající.

Zina Nejedlá