Exkurze Příbramsko

29.9.2022

Třídy 9. B a 9. C se minulý týden vydaly poznat dvě pozoruhodné památky Příbramska, které svým významem  bez přehánění dosahují evropských rozměrů. První z nich byla Svatá Hora u Příbrami, která je pro věřící významným mariánským poutním místem, jež ročně navštíví tisíce poutníků, a pro zájemce o historickou architekturu je překrásnou ukázku raného baroka z dílny Dientzenhoferů. A druhou památkou byl komunistický lágr Vojna, kde se podařilo zrekonstruovat celý původní areál pracovního tábora, ve němž žili v padesátých letech muklové, odpůrci komunistického režimu, těžící zde uran. Žáci si prošli baráky, korekci, bunkr, ošetřovnu, velitelství, zhlédli výukový film.

A protože jsme na tyhle dvě památky chtěli dost času, jednalo se o exkurzi s přespáním v chatkách. Odpoledne si deváťáci nanosili dřevo na večerní táborák, zahráli si několik her, využili přilehlé sportoviště, večer opekli buřty a zazpívali u ohně pár písniček.

Podle ohlasů se exkurze moc líbila.  Třeba se nám povede vyrazit na jaře. až budou mít žáci po zkouškách, ještě na jednu vícedenní exkurzi.

Zina Nejedlá