8. a 9. třídy ve sklárně Rückl v Nižboru

23.11.2022

V rámci celoškolního projektu EVVO s tématem Sklo všude, kam se podíváš zavítali žáci 8. a 9. tříd v pátek 18. 11. do sklárny Rückl v Nižboru. Po krátkém úvodním povídání o výrobě skla a jeho zpracovávání následovala prohlídka výrobních prostor. Žáci viděli práci sklářů s píšťalami u tavicí pece, foukání skla do forem, broušení skla brusičskými mistry, leštění skla a jeho mytí.

Měli jsme štěstí, v brusírně jsme se setkali v letošním mistrem světa v broušení, který nám ukázal i repliku vázy, s níž šampionát vyhrál.

Ve výstavní prodejně jsme mohli obdivovat skleněný pohár NHL vyrobený zde v Nižboru, broušenou korunu, kterou dostala na návštěvě sklárny darem britská královna Alžběta II., české lvy a mnoho dalšího.

Návštěva konkrétního pracoviště byla pro žáky vhledem do reálného života. Pro žáky osmých a devátých tříd, které čeká rozhodování o tom, kam dál,  vhledem obzvlášť cenným.

Sice se říká, že střepy přinášejí štěstí, ale když jsme viděli, kolik práce stojí za každou vázičkou, za každou skleničkou, jistě se budeme snažit nakládat se sklem ještě opatrněji. :)

Zina Nejedlá