9. B,C v Terezíně a Litoměřicích

17.5.2023

Po podzimní exkurzi na Příbramsko jsme si s 9.BC slíbili, že po přijímačkách vyrazíme na přespávací exkurzi znovu. Tentokrát jsme si vybrali Terezín a Litoměřice. V Terezíně se žáci seznámili s tragickou historií tohoto místa. Prohlédli jsme si expozice v Muzeu ghetta a v Magdeburských kasárnách, které přibližují život v ghettu v době protektorátu. Navštívili jsme i Malou pevnost, kde byli za nacismu vězněni političtí vězni a příslušníci československé armády. Jsou to ohavné kapitoly z evropských dějin, ale jako je třeba poznávat  krásu a sílu lidského ducha, je třeba znát i jeho odvrácenou tvář.

Po náročném dni plném emocí jsme se ubytovali v autokempu Brozany. Zde si žáci užívali společného času, hráli táborové hry. Večer při táboráku jsme opékali buřty a zazpívali jsme si.

Druhý den jsme se vydali do Litoměřic. V rámci komentované procházky centrem města jsme navštívili místa, která jsou spojena s Karlem Hynkem Máchou. Prohlédli jsme si jeho pomník a navštívili jsme dům, který Mácha pořídil pro svou mladou rodinu, kde ale tragicky ve věku 26 let zemřel.

Deváťáci mají před sebou posledních 34 dnů na základní škole. Věřím, že  exkurze na Litoměřicko se pro ně stala nezapomenutelným zážitkem.

Zina Nejedlá