ZOO Praha

1.4.2011

7. AC a 8. AB

Ve středu 23. 3. jsme se v rámci projektového dne podívali do Zoo Praha.

Pro obě osmé třídy bylo zvoleno společné téma:  Etologie aneb chováme se jako zvířata?
Počasí nám přálo, a tak jsme se vybaveni mapou a pracovními listy vrhli vstříc dobrodružstvím a občerstvovacím stánkům.
Prvním stanovištěm naší průzkumné cesty byl pavilon Indonéská džungle, ve kterém jsme sledovali noční život exotických živočichů. Svéráznými obyvateli tohoto pavilonu jsou také samec orangutana sumaterského Kama s partnerkou Upitou. Naše pozornost jim však nebyla příliš po chuti, a proto se raději ukryli pod papírové bedny .
Cesta v zoo pokračovala expozicí Afrika zblízka až k Africkému domu, kde jsme obdivovali zejména žirafy. Po krátké svačince jsme pak zavítali k vlkům. Zkoumali jsme, jak funguje vlčí smečka. Po zaznamenání všech výsledků jsme se přesunuli k lidoopům. Naším úkolem bylo zjistit, jakým způsobem žijí gorily.
Poslední stanoviště našeho výzkumu se nacházelo u plameňáků. Tady jsme se pokoušeli odhadnout vzdálenost mezi sousedícími ptáky a mezi sousedícími hnízdy. Zjistili jsme, že plameňáci patří stejně jako člověk k distančnímu typu živočichů.
Exkurze v zoo se nám moc líbila. Byli jsme až překvapeni, kolik existuje společných znaků v chování zvířat a lidí. Celou trasu napříč zoo jsme si pečlivě zaznamenávali do mapy a fotografovali zajímavé objekty.
Vaši osmáci (degu)