Témata jednotlivých ročníků

24.11.2011

2. ročníky - Dědečkova zahrádka

Cílem bylo shrnutí učiva o podzimu - podzimní měsíce, projevy podzimu, ovoce, zelenina, činnosti vykonávané na podzim. Motivační pohádkou pro děti byla pohádka O ztracené hrušce, práce s textem pohádky, vyhledávání, odpovědi na otázky. Stříhání a lepení ovoce a zeleniny, jejich poznávání a práce ve skupině.

3. ročníky - Podzim v přírodě

Procházka přírodou. Ve skupinách sběr přírodnin (listy, plody, větvičky, kůra, byliny atd.). Pozorování změn v přírodě. Po návratu z procházky děti třídily a přiřazovaly listy k příslušným stromům a keřům, na pomoc si vzaly encyklopedie a internet. Po roztřídění  žáci nalepovali přírodniny a dokreslovali k nim stromy. Závěrem prezentovali svou práci a popsali změny v přírodě, které vypozorovali při pobytu venku.

4. ročníky - Den s rodákem Cyrilem Boudou

Seznámení se s osobností Cyrila  Boudy, individuální práce - vyhledávání informací a poznatků na výstavě konané k 110 výročí narození C. Boudy. Po příchodu z výstavy žáci prezentovali své práce.

5. ročníky - Zdravý životní styl

Cílem bylo vést žáky k odpovědnosti za své zdraví s důrazem na prevenci a zdravý životní styl. Žáci pracovali ve skupinách na témata: zdraví a práce, zdraví a strava, zdraví a pohyb, zdraví a město, vesnice. Domácí přípravou bylo zpracování jednotlivých témat. Žáci tvořili plakáty a referáty, sestavovali jídelníček podle nutričních hodnot potravin, vymýšleli zdravé svačiny z vlastních zdrojů.

6. ročníky - Věk dinosaurů

V Praze se žáci zúčastnili promítání filmu Sea rex - výprava do časů dinosaurů. Domácí přípravou byl informační plakát o daném druhu dinosaura. Žáci využili internetové stránky s danou tematikou, školní atlasy a metodické listy kina IMAX.

7. ročníky - Od Nového roku do Silvestra

Zmapování významných dnů v roce a státních svátků. Seznámení se s lunárním, solárním, gregoriánským a lunisolárním kalendářem. Žáci si připravili prezentaci vyrobených materiálů k jednotlivým svátkům v hale školy, které byly ohodnoceny porotou a nejlepší práce byly použity k výstavě.

8. ročníky - Technika kolem nás

9. ročníky - Kladno - město pro život

Žáci navštívili v Kladně Centrum správních agend, Okresní soud, budovu gymnázia, Sokolovnu, budovu bývalé lékárny U České koruny a Městské informační centrum. Každá skupina vytvořila plakát s vyplněnými pracovními listy, plánkem města (zakreslený průběh trasy). Seznámili se s činností jednotlivých institucí.