Závěrečný koncert projektu Erasmus + v Itálii

25.5.2017

V pátek 12. 5. 2017 se uskutečnil závěrečný koncert projektu Erasmus +. Dětský sbor a orchestr ECHO vystoupil  v italském divadle ve městě Adria. V zaplněném sále zazněly projektové písně jednotlivých zemí, projektová hymna Together  (Společně) a v závěru koncertu pak skladba Sing.

Děti ze zúčastněných zemí, z Itálie, Portugalska, Řecka a Česka, předvedly krásný výkon. Společně se jim opravdu podařilo nejen zvládnout cizojazyčné texty, ale uchopit také hudební myšlenku jednotlivých skladeb a s citem je přednést publiku.

V průběhu projektu se učily vzájemně komunikovat, rychle reagovat na změny a dokázat s nimi vyrovnat, přijímat kulturu a zvláštnosti dalších zemí Evropské unie, uvědomovat si, že svět nekončí  hranicemi naší republiky. Tento přesah ocenili všichni zúčastnění. Našli si nové kamarády, odbourali jazykovou bariéru a zlepšili svoje kompetence v hudební oblasti.

V Itálii strávili od 7. do 13.5. 2017 smysluplný týden naplněný společnými aktivitami a poznáváním nových míst, památek, informací a života hostitelských rodin.

Každá ze zemí vnesla do projektu část svých dovedností. Itálie nádherné harfy a aranže skladeb, Portugalsko pestrost rytmů a toleranci, Česko pak dětský sborový zpěv a schopnost se zapojit, Řecko starobylou kulturu a zvláštnosti etnických nástrojů. Výsledkem byl opravdový hymnus dětské písně.

Naše poděkování patří hostitelským rodinám, jež se o děti velmi pěkně staraly a partnerské škole, která pro nás připravila skvělý program. Navštívili jsme řadu míst, také historickou perlu Itálie, Benátky. Viděli jsme mnoho zajímavého. Za zmínku stojí především zkouška baletu v památném divadle La Fenice a posezení v Napoleonově lóži.

Z projektu si odnášíme pocit naplnění ze dvouleté hudební spolupráce, která přinesla radost nám i všem zúčastněným.

Jana Bušniaková