Projekt 8.A na téma "Kam s odpady"

14.12.2017

Žáci 8.A  se pro tento den proměnili v lektory a připravili si  pro žáky 4.A dvouhodinový program. Vytvořili celkem šest stanovišť s tématy plasty, papír, textil, voda, biodpad a sklo a na každém stanovišti přichystali dva úkoly, jeden vycházející z práce s textem a druhý pohybový nebo kreativní.

Čtvrťáci byli rozděleni do pěti skupin a během dvou vyučovacích hodin obešli všechna stanoviště. Ukázalo se, že jsou moc šikovní, zdatně pili vodu na čas i házeli kuličky do koše na plast, skládali origami a plnili testové úlohy. Nejlepším týmem byly Kuřecí paličky, které vyhrály i soutěž nejlépe navzájem spolupracujícího týmu. Čtvrťákům se nejvíce líbilo stanoviště, kde se proběhli - běhali pro ten "nekrásnější" odpad - bioodpad (samozřejmě čerstvý a zabalený v pytlících :) ).

Příprava projektu byla pro osmáky docela náročná. Bylo nutné shromáždit vhodné písemné materiály, vytvořit k nim otázky, křížovky, zpracovat je do podoby přístupné žákům čtvrté třídy, vymyslet druhou aktivitu, sehnat k ní materiály, promyslet bodování, aby bylo spravedlivé a vedlo k jednoznačnému určení vítěze. Všemi těmito úskalími propluli osmáci se ctí a připravili dvě hodiny, při nichž se čtvrťáci pobavili a zároveň se něco naučili o odpadech a ekologii.

To nejdůležitější, co tento projekt dal všem zúčastněným, ale spočívá ještě v něčem jiném. Malé děti naší školy viděly, že jednou třeba vyrostou v tak šikovné lidi, kteří se umí smysluplně postarat o menší. A osmáci si mohli zaslouženě užít pocit, že k nim mladší děti vzhlíží, protože tentokrát si ten respekt opravdu zasloužili.

Zina Nejedlá