Exkurze do sběrného dvora hlavního města Prahy

14.12.2017

7. ročník v rámci projektového dne absolvoval dva výukové bloky se zaměřením na přírodopis, občanskou a rodinnou výchovu a zeměpis.

Teoretický blok (15. 11. 2017) zprostředkovali lektoři Ekocentra Koniklec. Každá třída se zúčastnila dvouhodinového programu, v rámci kterého došlo k využití několika přístupů a výukových metod.  Např. úvodní část obsahovala brainstorming na téma „Jaké druhy odpadů u vás doma třídíte?“ a následné vyvození dvanácti možných typů tříditelných odpadů. Dále následovala diskuze žák - žák „proč je na světě čím dál více odpadů“. V závěru diskuze každý z účastníků uvedl důvod spolužáka/spolužačky, který ho nejvíce zaujal. Skupinová práce pak byla zaměřena na praktické třídění odpadu z domácnosti s důrazem na separaci nebezpečných látek. Nechyběla ani videoukázka o nárůstu odpadů v důsledku produkce balených vod. Blok byl zakončen sebehodnocením žáků, závěrečným zhodnocením aktivit i práce lektorů.
Praktická část (16. 11. 2017) proběhla jako exkurze do sběrného dvora Hlavního města Prahy v ulici Proboštská v Praze 6. Při prohlídce dvora se žáci seznámili s jeho praktickým provozem. Prohlédli si systémy na primární zpracování odpadů (lis na kartony, přístroj na zpracování dřevěného odpadu a kompostéry), poznali další možné kontejnery na tříděný odpad, z nichž některé se v našem regionu nepoužívají. V závěrečné diskuzi projevili žáci zájem o bližší poznání náplně práce v rámci sběrného dvora (rizika povolání, pracovní doba, časté komplikace při provozu). Veškeré dotazy byly zodpovězeny přímo zaměstnancem, který vedl prohlídku.
Olga Přibáňová