Projektový den v 8. třídách

9.11.2018

8. ročník v rámci projektového dne „100 let samostatnosti“ absolvoval dva výukové bloky se zaměřením na dějepis, občanskou výchovu, výtvarnou výchovu a multimediální výchovu (tvorba článků a videa). V prvním bloku žáci pracovali v jednotlivých třídách individuálně - formou pracovních listů a videoukázek se seznámili s hlavními mezníky našich dějin od roku 1918 do 1989.

Druhý blok probíhal v malých skupinách (3 - 5 členů). Jednotlivé skupiny byly tematicky zaměřeny na výtvarné činnosti (portréty významných osobností z oblasti kultury, politického života a sportu), redakční práci (tvorbu článků o vybraném tématu v aplikaci Padlet - virtuální nástěnka) a mediální činnosti (příprava a realizace videa “100 vteřin pro republiku”). Díky tomu si osvojili základní znalosti o významných událostech a osobnostech v historii naší vlasti. V neposlední řadě si uvědomili význam demokratického systému jako protiváhu diktatury a anarchie.

Jednotlivé úkoly pracovních listů byly pojaty interdisciplinárně. Žáci mohli využít jak již dříve nabyté vědomosti (např. o osobnostech českých dějin, územním vývoji státu, historii obce Lidice atd.), tak i informace získané v průběhu projektového dne.

Olga Přibáňová