Projektový den EVVO - Příroda na talíři

15.5.2017

V pátek 28. 4. 2017 se ve škole uskutečnil projektový den EVVO PŘÍRODA NA TALÍŘI. Název projektu v sobě skrývá jednu z velmi důležitých podmínek života člověka a tou je jeho výživa.

Látky, které lidský organismus potřebuje k zisku energie, růstu a obnově tkání, přijímá v potravinách. A je to právě příroda, ze které naše potrava přímo či nepřímo pochází. Příroda proto zaujímá významné postavení v lidské obživě.

Projekt poukazuje na onu důležitou roli přírody a vede k zamyšlení se nad tím, co vlastně jíme. Žáci všech ročníků pátrali po původu potravin, které jíme – určovali jména organismů (rostlin, živočichů i hub) a vyhledávali v mapách, kde vyrostly, byly chovány, zpracovávány než se dostaly na náš stůl.

Celý projekt se také nesl v duchu zdravé výživy a vhodného jídelníčku dětí a mládeže. Žáci během dne vyhledávali a třídili informace, sledovali krátká videa, vyplňovali pracovní listy, kreslili, zpívali, nakupovali, vařili jednoduchá jídla, tvořili elektronickou knihu a dělali mnoho dalších a zajímavých činností.

Žáci pátých tříd dokonce navštívili Bioframu Dvůr Vyšínek ve Zlonicích, kde měli možnost vidět pastviny pro ovce a kozy, kurník s výběhem pro slepice a sad s ovocnými stromy. V zahradě ochutnali zeleninu kadeřávek, mangold a medvědí česnek. Prohlédli si také potřebnou techniku například traktory, sekačky a sečky.

Projektový den Příroda na talíři přispěl k rozvoji znalostí dětí o přírodě i zdravé stravě.

Informace o projektu