Zápis ze zasedání Školské rady ze dne 15. května 2019

7.6.2019

Přítomni:

  • Ředitelka školy: Mgr. Blanka Chvojková
  • Zástupci zřizovatele: Ing. Tomáš Kadlec, MBA, Karolína Fojtová, Dis.
  • Zástupci pedagogických pracovníků školy: Mgr. Olga Přibáňová, Mgr. Pavlína Kopecká
  • Zákonní zástupci nezletilých žáků: Markéta Adamová, Markéta Adamcová

Program zasedání:

  1. Uvedení nově jmenovaných členů ŠR z řad zástupců zřizovatele
  2. Seznámení s jednacím řádem ŠR a jeho poslední úpravou (per rollam)
  3. Zpráva z hloubkové kontroly ČŠI listopad 2018
  4. Intervence v případech žáků hrubě narušujících výuku, kontaktování školského ombudsmana, doporučení a závěry ČŠI
  5. Nová část environmentálního programu - třídění hliníku
  6. Kamerový systém v šatnách (ve fázi úvahy) - reakce na množící se případy krádeží ze šatních skříněk
  7. Digitální technologie - nová PC učebna (ve fázi úvahy), využití ICT ve výuce - kurzy pro učitele, soutěže zřizovatele
  8. Podněty rodičů získané během třídních schůzek v dubnu 2019 a ze sekce Náměty a dotazy rodičů z webových stránek školy
  9. Diskuze

ad1)
Uvítání nových členů ŠR z řad zástupců zřizovatele a jejich seznámení s organizací, harmonogramem schůzek ŠR.


ad2)
Systém per rollam je využíván pro schválení dílčích záležitostí Školské rady bez nutnosti pořádání setkání členů, ale pouze prostřednictvím souhlasu emailem. Jedná se např. o některá rozhodnutí, vyžadující souhlas Rady, jako je třeba schválení výroční zprávy.


ad3)
Ředitelka školy seznámila ŠR se závěry ze zprávy ČSI na základě poslední hloubkové inspekce od 26. 11.  do 29. 11. 2018. Kompletní zpráva k dispozici na webových stránkách ČŠI pod následujícím odkazem: https://www.csicr.cz/cz/Dokumenty/Inspekcni-zpravy?d=1772


ad4)
Diskuze nad dopisem Mgr. Ziny Nejedlé a následné reakce školského ombudsmana - intervence v případech žáků hrubě narušujících výuku (postupy, opatření, spolupráce s OSPOD, atd.)


ad5)
V hlavní budově jsou od dubna 2019 umístěny dva kontejnery - žáci byli informováni o složení hliníkového odpadu, který mohou v domácnostech třídit a nosit do sběrných míst ve škole.


ad6)
V reakci na zjištění, že některé šatní skříňky lze otevřít bez použití síly běžným kuchyňským nožem, jsme kontaktovali výrobce skříněk i policii. Jako nejoptimálnější řešení prevence krádeží byl škole doporučen kamerový systém. Tento by musel být financován z prostředků školy. Projekt je tímto zatím ve fázi úvahy.


ad7)
Vzhledem k celkovému počtu žáků školy bude do budoucna nutné vybudovat další počítačovou učebnu. Pro nedostatek volných prostor uvažuje škola o multifunkční učebně, které bude možné využít i pro výuku ostatních předmětů (nejen informatiky). Žáci školy se již potřetí umístili na předním místě v soutěži miniwebů.


ad8)
Dotazy rodičů jsou nově zaznamenávány prostřednictvím webových stránek školy - upravením a zmodernizováním  sekce “Návštěvní kniha” vznikl odkaz “Podněty a náměty rodičů”. Zde jsou shromažďovány reakce rodičů a dále administrovány odpovědnými osobami dle povahy dotazu (dotazy k vedení školy, jednotlivým vyučujícím, provozu školy, atd.) Dotazy jsou zodpovídány anonymně (v případě individuálního charakteru dotazu) nebo zveřejněním v sekci, v případě, že se jedná o dotaz nebo námět obecného charakteru.