Zápis ze zasedání Školské rady ze dne 9. října 2019

26.11.2019

Přítomni:

  • Ředitelka školy: Mgr. Blanka Chvojková
  • Zástupce zřizovatele: Ing. Tomáš Kadlec, MBA, Karolína Fojtová, Dis.
  • Zástupci pedagogických pracovníků školy: Mgr. Olga Přibáňová, Mgr. Pavlína Kopecká
  • Zákonní zástupci nezletilých žáků: Markéta Adamová, Markéta Adamcová

Program zasedání:

  1. Schválení úpravy Školního řádu (odd. 8 - docházka do školy, odd. 13 - šatní skříňky) per rollam (viz příloha č. 1)
  2. Schválení Výroční zprávy za školní rok 2018 - 2019
  3. Nový systém financování základních škol
  4. Úspěšná žádost o dotaci na mezinárodní spolupráci - projekt Erasmus+
  5. Úspěšné žádosti o dotace od zřizovatele (Magistrát města Kladno)
  6. Novinky ve vybavení školní jídelny
  7. Environmentální výchova - žádost o kompostéry
  8. Digitální technologie - nová PC učebna (ve fázi projektové dokumentace), využití ICT ve výuce - kurzy pro učitele, soutěže zřizovatele a program OZOBOTEK (3D tisk a využití minirobotů ve výuce)
  9. Podněty rodičů získané během třídních schůzek v září 2019 a ze sekce Náměty a dotazy rodičů z webových stránek školy
  10. Diskuze

ad1)

  • Úpravu bodu “docházka do školy”

4. Na základě písemné žádosti rodičů může uvolnit žáka na pět dní třídní učitel, na více dní ředitelka školy.

5. V odůvodněných případech má škola právo vyžadovat omluvu nepřítomnosti žáka prostřednictvím lékařského potvrzení. Pokud ani po opakované písemné výzvě nepředloží zákonný zástupce řádnou omluvu potvrzenou lékařem, požádá škola o součinnost OSPOD.

  • Úpravu bodu “používání šatních skříněk”

16) Dojde-li k opakované ztrátě klíče od šatny a žák si do měsíce podle pokynů nenechá vyhovit nový klíč, bude mu skříňka odebrána a bude si v daném pololetí školního roku věšet oblečení na háčky v prostoru šaten a boty nechávat pod nimi.

Ostatní žáci si nebudou na tyto háčky odkládat svoje oblečení, neboť ztráty takto uložených věcí nebudou hrazeny z pojištění školy. Každému žákovi je totiž dána možnost uložit si svoje věci do skříňky pod uzamčením.

ad3)

  • Z důvodu nového způsobu financování základních škol (ne dle počtu žáků školy, ale podle počtu odučených hodin) není pro školu finančně únosné nadále nabízet nepovinné předměty (nepodléhající úhradě). Tyto předměty (např. sborový zpěv, cvičení z matematiky a českého jazyka) jsou nadále nabízeny formou placených kroužků. V rámci čerpání dotací na vzdělávání žáků ohrožených školním neúspěchem pokračujeme v doučování matematiky, českého a německého jazyka (pro žáky zdarma).

ad4)

  • Informace o úspěšné žádosti o grant – Vzdělávací programy Evropské Unie. Projekt strategického partnerství škol. V průběhu dvou let budou partnerské školy spolupracovat na projektu se zaměřením na hudební výchovu. Výstupem budou tři společné koncerty (ve Švédsku, Itálii, a Portugalsku), vždy za účasti 10 vybraných žáků a 2-3 učitelů z každé země. Na těchto koncertech vystoupí smíšený pěvecký sbor a dětský symfonický orchestr složený z reprezentantů z řad žáků a učitelů jednotlivých partnerských škol. Letošními evropskými prioritami pro výchovu a vzdělávání jsou mj. inkluzivní vzdělávání, rovné příležitosti a začleňování žáků se sociálním i jiným znevýhodněním. Společný projekt “Sounds of Europe” (hudební téma v dílech významných evropských skladatelů) umožní účast zejména těchto dětí na mezinárodních aktivitách.  Výše získané dotace pro naši školu 24,312.00 EUR  (629 194,-Kč).

ad5)

  • Úspěšné žádosti o dotace od zřizovatele (Magistrát města Kladno) na vybavení hráčů pro kroužek florbalu (30 000,-Kč) a na adventní koncert sboru v divadle Lampion (9 000,-Kč).

ad6)

  • Ve školní jídelně je od září 2019 v provozu salátový pult a nové vybavení nápojové sekce.

ad7)

  • Nová žádost o dotace od zřizovatele (Magistrát města Kladno) - v rámci ekologické výchovy bude škola realizovat praktickou aplikaci postupů trvale udržitelného rozvoje a šetrného nakládání a druhotného využití bioodpadu ze školní jídelny a zahrady (instalace kompostérů, následné využití hnojiva).

ad8)

  • Vzhledem k celkovému počtu žáků školy je ve fázi zpracování projektové dokumentace připravována další počítačová učebna. Pro nedostatek volných prostor se bude jednat o multifunkční učebnu, kterou bude možné využít i pro výuku ostatních předmětů (nejen informatiky).
  • V rámci výuky ICT a kroužku “3D tisk a robotizace” bude využito zakoupené vybavení pro 3D tisk a konstrukci minirobotů (programování).

ad9)

  • Dotazy rodičů jsou zaznamenávány prostřednictvím webových stránek školy - odkaz “Podněty a náměty rodičů”.
  • V uplynulém období byly zodpovězeny dotazy zejména z oblasti školní družina - kapacita, možnost zápisu starších dětí I. stupně, nárokovatelnost zápisu do ŠD.
  • Dotazy z oblasti školní jídelna a reakce na ně:
  1. Jídelníček se v současné době na stránky školy dává později než obvykle z provozních důvodů, neboť sestavování jídelníčku se odvíjí od absence kuchařky v kuchyni, kterou stále intenzivně hledáme.
  2. Vzhledem k celkově vysoké spotřebě soli je hygienickou stanicí nařízeno snižování spotřeby soli u dětí a slánky na stolech být nesmějí. Jídlo se snažíme dochucovat tak, aby to hygienickým nárokům na dětskou stravu odpovídalo.
  3. Hamburgery dělat nebudeme, není to jídlo vhodné do školní jídelny.
  4. Ubrousky budou ve stojánku na stole u příborů.

ad10)

  • Reklamace podlahové krytiny v tělocvičně - komunikace se zřizovatelem, výsledek jednání, neuspokojivý stav podlahy stále trvá (boulení parket, nutnost dosoušení a odsávání vlhkosti a nečistot).
  • Probíhající soutěže s hlasováním žáků - nejlepší návrh loga projektu Erasmus a jména pro samce chameleona jemenského (terárium bude umístěno v hale školy).
  • V uplynulém období byly zodpovězeny dotazy zejména z oblasti školní družina - kapacita, možnost zápisu starších dětí I. stupně, nárokovatelnost zápisu do ŠD.
  • Napsali o nás: