Zápis ze zasedání Školské rady ze dne 3. června 2022

8.6.2022

Zápis schválili per rollam:

  • Ředitelka školy: Mgr. Blanka Chvojková
  • Zástupce zřizovatele: Ing. Tomáš Kadlec, MBA, RNDr. Milena Minaříková
  • Zástupci pedagogických pracovníků školy: Mgr. Olga Přibáňová, Mgr. Pavlína Kopecká
  • Zákonní zástupci nezletilých žáků: Petra Bártová, Markéta Adamcová

Program zasedání:

  1. Kontrola ČŠI - duben 2022
  2. Začleňování ukrajinských žáků do výuk
  3. Projekt Erasmus
  4. Plán práce ŠR v dalším roce
  5. Akce školy

ad1)
Dne 21. 4. 2022 proběhla, konzultační formou, na naší ZŠ hlášená kontrola ČŠI. Byla zaměřena zejména na práci s ukrajinskými žáky a jejich začleňování do výuky. Ze závěrů inspekční činnosti nebyl vytvořen písemný závěr - situace byla pouze ústně konzultována s ředitelkou školy. Z kontroly ČŠI vyplývá, že škola si s integrací ukrajinských žáků poradila a podniká všechny další opatření pro jejich úplné začlenění a plnohodnotnou klasifikaci.

ad2)
Aktuální počet ukrajinských žáků zapsaných do naší ZŠ se pohybuje mezi 25 - 30. Žáci jsou zařazeni do běžných tříd. Další žáky uvítáme v novém školním roce, jejich počet bude upřesněn po zápisu (16. a 17. června 2022). Pro tyto žáky ve škole probíhá několik kurzů českého jazyka, které lektorují učitelé naší školy. Tyto kurzym nezajišťují pouze jejich jazykovou přípravu, ale pomáhají v lepší orientaci v našem sociokulturním prostředí (vzájemné sdílení).

ad3)
V srpnu 2022 končí mezinárodní projekt Erasmus, na který jsme z EU čerpali dotaci 26 000 EUR. Z důvodu epidemiologické situace byl celkový program redukován. Kromě úvodního setkání koordinátorů (říjen 2019) proběhl ještě společný koncert v Itálii (duben 2022), kde naši školu reprezentovalo celkem 14 žáků a 3 pedagogové. Velkolepé akce se ve společném orchestru a sboru zúčastnilo celkem 170 hudebníků a zpěváků z řad žáků a pedagogů z našich partnerských škol (Itálie, Portugalsko a Švédsko).

ad4)
V srpnu 2022 by ŠR měla schválit/seznámit se s aktuální podobou Školního řádu a jeho dodatků pro školní rok 2022/2023, úpravou ŠVP a jinými případnými dokumenty (proběhne pravděpodobně pouze formou per rollam). Na začátku října 2022 se bude konat zasedání ŠR v budově ZŠ a MŠ Kladno, Ukrajinská 2447.

ad5)
V letošním školním roce se uskutečnila celá řada akcí a projektů se kterými budete podrobně seznámeni prostřednictvím Výroční zprávy školy. Jednou z posledních událostí bude slavnostní koncert školních pěveckých sborů v Galerii Kladenského zámku dne 7. června 2022 od 17.00 hod.