Děti bojují proti kouření

30.11.2006

Zdroj: MF Dnes, 28.11.2006

Autor: Marcela Jurková

Žáci kladenské základní školy uspořádali anketu. Vyplynulo z ní, že většina lidí někdy vyzkoušela cigaretu.
Kladno – Anketu mezi obyvateli Kladna udělali v polovině listopadu žáci místní čtrnácté základní školy. Padesát z nich pochodovalo v rámci Mezinárodního nekuřáckého dne ulicemi Kladna v bílých prostěradlech, aby tak upozornili, že stejný počet lidí denně umírá na následky kouření.
Další dvacítka žáků se kolemjdoucích ptala, zda jsou kuřáky, případně, kdy si lidé cigaretu poprvé zapálili.
Minulý týden děti anketu, do níž se zapojilo 426 lidí, vyhodnotily. Z jejich výsledů vyplynulo, že ač většina oslovených lidí jsou nekuřáci, chuť cigarety vyzkoušeli.
„Nekuřáků bylo mezi účastníky ankety 305, zbývající lidé se ke kouření přiznali. Z ankety dále vyplynulo, že většina kuřáků začala kouřit mezi patnáctým  až dvacátým rokem. Téměř sedmdesát procent kuřáků se pokoušelo se svou závislostí skoncovat,“ uvedla učitelka Petra Přibylová.
I většina nekuřáků však dětem přiznala, že v minulosti kouření vyzkoušela.
Z 305 lidí mělo zkušenosti s cigaretou přesně 175. Pětaosmdesát nekuřáků mělo dokonce cigaretu v puse ještě před patnáctými narozeninami. Ani to není podle Přibylové nic mimořádného. „I část žáků, kteří se akce zúčastnili, už má první pokus s cigaretou za sebou. Minimálně dvě děti kouří podle mého odhadu pravidelně,“ připustila učitelka. Věří, že i pro ně mohla být akce pučením.
"Děti to ohromně bavilo, měly pocit, že jsou užitečné. Většinou se potkávaly s příznivými ohlasy kolemjdoucích, jen menší část lidí odmítla odpovědět, protože například spěchala. Na tuto variantu jsme samozřejmě děti dopředu upozornili,“ řekla Přibylová, která dlouhodobě spolupracuje i s kladenskou poradnou pro odvykání kouření při středočeském Zdravotním ústavu se sídlem v Kolíně.
Pouze část dětí si podle ní posteskla nad příliš dlouhou trasou pochodu.
Samotné děti, které jsou žáky sedmých, osmých a devátých tříd, označily pochod městem a následnou anketu za „suprovou, pohodovou či hustou“.
"Zvlášť dobře na děti působila medializace akce, mnozí oceňovali i to, že dokázaly
upozornit na vážné téma, „dodala učitelka Petra Přibylová.
Podobnou akci proto plánují uspořádat i v příštím roce.