Děti poznávaly život v Indii

13.5.2007

Zdroj: Kladenský deník, 11.5.2007

Autor: Petr Sklenička

Kladno / Žáci Základní školy v Ukrajinské ulici v Kladně zažili v uplynulých dnech mimořádnou událost. Svou návštěvou je v rámci akce Den Indie poctil indický velvyslanec P. S. Raghavan s manželkou a členové Centra pro védská studia.

"Nedávno jsme prostřednictvím Diecézní charity Hradec Králové adoptovali pětiletou indickou holčičku Anu Shulpu a do její země zaslali částku pět tisíc korun, které budou použity na vzdělání, zdravotnictví a jiné potřebné věci, jichž se mnohým dětem v Indii nedostává. Akce, kterou jsme pro žáky připravili, jim umožnila blíže se seznámit s tamním prostředím, životem a kulturou", sdělila ředitelka školy Božena Hrubá.

Děti budou s indickou dívkou v kontaktu prostřednictvím dopisů, jež jí budou zasílat, ale i dostávat elektronicky v anglickém jazyce.

V úvodu Dne Indie vystoupla tanečnice Rásabihárí Dásí, která předvedla tradiční indický chrámový tanec Bharata-Natjam. Žáci postupně viděli jeho části Alaripu, Pušpandžalí a varnam, tedy kombinaci abstraktní a vyprávěcí formy tohoto tance pocházejícího z jižní Indie. Původně ho lidé tančili pouze v chrámech jako součást uctívání boha.  „Pro svou estetičnost, hloubku a krásu se později dostal i zazdi chrámů. Dnes existují školy tance Bharata-Natjam nejen po celé Indii, ale i v Evropě a Americe“ prozradila další z účinkující Rodasí Dásí.

Děti se seznámily nejen tradičními indickými tanci, ale i hudebními nástroji, které jim členové centra s sebou přivezli na ukázku. Žáci si prohlédli klávesový nástroj harmonium, malé činelky, takzvané kartáty a bubnový nástroj mridangu.

„O té se říká, že je srdcem hudebních vystoupení. Každý, kdo v Indii žije, má k tanci a hudbě velmi blízko. Jsou životem a duší této země. Byl jsem tam celkem čtrnáctkrát, nejdéle pět měsíců.Tamní lidé jsou velmi pohostinní a ochotní", uvedl Nila Mádhava Dás.

Děti se seznámili i s dalšími oblastmi indické kultury a života. Dozvěděly se také, jaké oblečení se v této zemi nosí, jaké jsou jeho přednosti a názvy.

"Naše společnost navazuje na starodávnou indickou kulturní a duchovní tradici. Jsme součástí mezinárodního hnutí Haré Krišna. Studujeme prvky staroindické kultury jako je například tanec, hudba a divadlo. Indická ambasáda, s níž máme velmi dobré vztahy, nás oslovila, zda bychom mohli něco z toho ve škole prezentovat", řekl člen Centra pro védská studia.