Školáci pomáhají terezínskému památníku

30.4.2008

Zdroj: Mladá Fronta DNES, 30.4.2008

Autor: Alena Rokosová

Kladno - Žáci 3. A kladenské základní školy v Ukrajinské ulici se společně se svou učitelkou rozhodli uspořádat prodejní výstavu výtvarných prací žáků z celé školy. Konala se včera a její výtěžek - pět tisíc korun - je určen na pomoc Památníku Terezín. Tamější Národní hřbitov poničil minulý týden vandal.

"Impuls vzešel ode mě. Když jsem to viděla v televizních zprávách, hned druhý den jsem se dětí zeptala, jestli by nechtěly pomoci, a ony nadšeně souhlasily“, říká třídní učitelka dětských organizátorů akce Eva Žilková.

Více než tři sta obrázků malovaly děti různého věku z celé školy. Pracovaly na nich celý minulý týden doma i  ve škole v rámci výtvarné výchovy. Nejsou nijak tematicky zaměřené, nápaditosti žáků se meze nekladly. To, že se do celé akce zapojili i ostatní žáci a vyučující, oceňuje i ředitelka školy Božena Hrubá.

"Z iniciativy dětí mám radost a jsem ráda, že ostatní žáci i vyučující se bez reptání připojili," poznamenává ředitelka školy.

O výstavě škola informovala jak rodiče žáků na třídních schůzkách, tak obyvatele Kladna prostřednictvím letáků i rozhlasu.

Zájemci si cenu za dětské práce určovali sami. Podle Žilkové je to lepší strategie, než stanovení minimální ceny za obrázek. Rodiče jsou totiž ochotni zaplatit hodně, když jde o dobrou věc.

"Očekávali jsme trochu větší návštěvnost, ale přesto částka pět tisíc korun, kterou jsme získali je poměrně vysoká. Prodala se třetina obrázků," říká Žilková.

Škola kontaktovala ředitele Památníku Terezín Jana Munka, se kterým se domluvila na předání peněz. Poté, co skončí práce na památníku, by měl naši školu navštívit, dodává Žilková.

Muže, který je podezřelý z toho, že se během dubna podílel na krádeži 824 cedulek se jmény obětí terezínské policejní věznice gestapa, zdejšího ghetta a litoměřického koncentračního tábora, policie již zatkla.

Památníku Terezín krádež způsobila škodu 2,5 milionu korun.