Pohár ředitele získali žáci z Amálky

26.9.2008

Zdroj: Kladenský deník, 19.9.2008

Autor: (hus)

Kladno/Na pět desítek dětí ze všech kladenských škol se včera zúčastnilo osmého ročníku sportovně-vědomostní soutěže O pohár ředitele Městské policie Kladno, která byla tradičně uspořádána pod záštitou kladenského magistrátu a za vydatné spolupráce záchranné stanice pro handicapovaná zvířata AVES, dobrovolníků z oblastního spolku Českého červeného kříže a hasičů.

Start soutěže se uskutečnil na kladenském Sletišti, odkud žáci sedmých tříd v doprovodu svých učitelů odcházeli na jednotlivá stanoviště.

Tam plnili řadu záludných avšak poučných úkolů z oblasti veřejného života, sportu, zdravovědy, pravidel silničního provozu či přírodovědy.

Na zhruba tříkilometrovém úseku musely děti ve čtyřčlenných družstvech plnit úkoly, jež na ně čekaly celkem na deseti stanovištích. Přestože se mnozí sedmáci s řadou úkolů seznámili již v základní škole, s některými si lámali hlavu. Pelyněk tak  snadno překřtili na černobyl. Jiní si zase nedokázali vybavit datum založení kladenské radnice, nebo jakou barvu kalhot nosí městští strážníci.

Kvůli tomu, že úkoly často doprovázela nápověda a bylo jen otázkou důvtipu, jak správnou odpověď odhalit, na stupně vítězů se i letos postavili ti nejšikovnější, kteří hravě zvládli třeba i chůzi na laně nebo velmi oblíbené hasičské džberovky. Při nich se některým soutěžícím dostala voda i do bot. Přesto je mají děti pokaždé v oblibě.

Po celou dobu, až na dva ročníky, se poháru zúčastnily všechny kladenské školy. Tehdy nám chyběli jen žáci z církevního a sportovního zařízení a neměli jsme dostatek členů smíšených družstev.

„Skutečnost, že zájem o soutěž je velký, je důkazem její smysluplnosti,“ řekla mluvčí kladenské Městské policie Jiřina Forejtová. Všichni účastníci, i ti, již letos nevyhráli, obdrželi řadu hezkých upomínkových předmětů.

Vítězové si také letos odnesli pohár. I další děti v pořadí získaly především sportovní náčiní na stolní tenis, badminton, petanque, kroket.

Soutěž se nám moc líbila, i když některé úkoly byly trochu složité. Za rok to čeká naše o rok mladší spolužáky,“ řekla Lucie Novotná, žákyně 7. B Osmé základní školy v Kladně ve Vodárenské ulici.

Na stupně vítězů se letos po zásluze postavili a zmíněné ceny obdrželi: Za třetí místo žáci Základní školy v Ukrajinské ulici, druhou pozici obsadily děti ze Základní školy ve Vašatově ulici a první příčka náleží žákům ze školy v Amálské ulici v Kladně.

„Díky všem zúčastněným partnerům mohly děti  dostat letos nejen pěkné ceny, ale i bezplatné poukázky do aquaparku a sladkosti,“ řekl ředitel Městské policie v Kladně Stanislav Procházka.