Kvůli požáru automatu musela být evakuována škola v Kladně

22.6.2009

Zdroj: Kladenský deník, 20.6.2009

Autor: Zuzana Vlková

Na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje byl v pátek v 8 hodin ráno ohlášen požár nápojového automatu v budově Základní školy v Ukrajinské ulici v Kladně. Jen pár minut poté už začaly ze školy vybíhat Děti a na místo dorazili hasiči a městská policie.

Evakuace budovy byla poměrně rychlá a podařilo se ji stihnout ještě před příjezdem hasičů. „Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Kladna se dvěma cisternami, žebříkem, protiplynovým automobilem a vyšetřovatelem požárů,“ popsala mluvčí kladenských hasičů Lenka Kostková.
Průzkumem zjistili, že inkriminovaný automat se nacházel v přízemí školy. Při prohlídce budovy ale přišli na to, že ve třetím podlaží se v jedné z tříd ještě stále nacházejí žáci, kteří se schovávali před zplodinami hoření. Hasiči je v dýchací technice vyvedli ven z budovy. Po likvidaci požáru ještě provedli průzkum střešní konstrukce za pomocí žebříku a škola byla odvětrána.
Celé toto ranní dobrodružství si děti a učitelé naštěstí vyzkoušeli jen cvičně. I přesto na něj asi nikdy nezapomenou. Kromě hořícího automatu a používání vody k hašení bylo vše ostatní skutečné.
„Nácvik evakuace se uskutečnil v rámci projektového dne Ochrana zdraví člověka a pro autentičnost jsme požádali o asistenci také hasičský záchranný sbor, městskou policii a pracovníky Českého červeného kříže,“ upřesnila ředitelka školy Božena Hrubá.
Po tomto nevšedním zážitku pokračoval dopolední program praktickými zkouškami na stanovištích v okolí. „Školáci byli rozděleni do skupin, v nichž si vyzkoušeli například poskytování první pomoci, nebo se dozvěděli informace o práci strážníků,“ řekla ředitelka.
Podle jejích slov se jednalo o vyvrcholení celoročně probírané vyučovací látky o ochraně člověka za mimořádných událostí. „I přes rok sice spolupracujeme s bezpečnostními složkami, ale jedná se převážně o teorii. Teď jsme děti postavili do konkrétní situace, podle které se musely zachovat. Samozřejmě o tom byly předem informovány jak ony samy, tak i jejich rodiny, abychom předešli případným poplašným zprávám,“ dodala Hrubá.
„Vedení školy nás požádalo o zabezpečení tohoto projektu. Zajistili jsme tři stanoviště, kde si žáci zkusili střelbu z paintballových pistolí, dále si prohlédli vybavení strážníků, a zhlédli ukázky sebeobrany. Také jsme jim ukázali, jak se bránit při napadení,“ uvedl mluvčí Městské policie Kladno Milan Krupka.