Přibývající počet malých Kladeňáků přinutil magistrát otočit kormidlem

8.9.2006

Zdroj: Kladenský deník, 8.9.2006

Autor: Robert Božovský

Některé dříve zrušené mateřské školy se nejspíš v příštích letech vrátí původnímu účelu.

V letech 1999- 2002 zrušilo kvůli malému počtu dětí vedení kladenské radnice celkem osm mateřských školek. Nepopulární krok provázely protesty rodičů i zaměstnanců předškolních zařízení. Nyní stojí před opačným problémem. Populační vlně a novým legislativním úpravám o předškolním vzdělávání přestává kapacita mateřinek stačit a některé školky se tak budou pravděpodobně znovu otevírat.

Robert Božovský

Kladno - Přibližně dva miliony korun investovalo město do opravy části bývalé mateřské školky v ulici Na Růžovém poli v Kladně. Po rekonstrukci osvětlení podlah, revizi sociálního zařízení a sítí začali v pondělí objekt opět navštěvovat malí předškoláci.

„Zařízení je přednostně určeno pro matky na mateřské dovolené a nezaměstnané ženy, které sem své děti umísťují na čtyři hodiny a nyní tak budou mít větší šanci například si hledat práci. Původně jsme počítali s dvojsměnným provozem pro celkem sto dětí. Vzhledem k tomu, že se jich ale přihlásilo jen šestapadesát, funguje školka ve dvou sekcích zatím jen v dopoledních hodinách,“ uvedl náměstek kladenského primátora Antonín Kajgr.
„Jsem ráda, že tuto mateřinku otevřeli. Chtěla bych, aby si tady můj syn zvykl na jiný způsob výchovy. Mám ještě druhé dítě a nyní budu mít více času zařídit si například některé záležitosti na úřadech,“ uvedla Dagmar Hlavinková z Kladna.

„Po dovršení čtyř let, kdy matkám končí mateřská dovolená, děti přejdou do školky s běžným režimem. V nově otevřené mateřince předškolákům zajišťujeme dopolední svačinu a jejich pobyt je zakončen obědem,“ informovala Božena Hrubá, ředitelka Základní školy v Ukrajinské ulici, pod niž uvedená MŠ spadá.

Vedení kladenského magistrátu má připravenou koncepci dalšího zvyšování počtu míst v mateřských školách.

Výpověď z nájmu ve zbývající části objektu v ulici Na Růžovém poli pravděpodobně čeká Klub Spirála fungující při Středisku volného času a vzdělávání Labyrint. Uvolněné prostory budou využity ke zvýšení kapacity MŠ pro celodenní docházku. „Kraj, který je zřizovatelem Labyrintu, má v Základní škole v Pařížské ulici volné místnosti po družině, kam by se Spirála mohla přestěhovat. Klub se tomu zatím brání, ale asi mu nic jiného nezbyde,“ poznamenal Kajgr.

Mezi další uvažované kroky patří přestěhování ZŠ Montessori z lokality Na Vyhaslém do nevyužívaného přízemí objektu v Bulharské ulici. Tím by mohla být na Na Vyhaslém rozšířena stávající MŠ  typu Montessori, ale umístěny by sem mohly být pro spádovou oblast Ostrovce a Bressonu i další třídy klasické mateřinky.

„Tak  by měly být za tři roky zachyceny všechny děti, které se rodí právě nyní. Pokud by i tak kapacita nepostačovala, vlastní město další prostory bývalé školky u podjezdu na kročehlavském sídlišti, které má nyní pronajato vrapické učiliště,“ sdělil náměstek.

„Ukázalo se, že metoda pronájmu zrušených mateřských škol byla dobrá. Nyní jsme totiž schopni v relativně krátkém čase využít je k původnímu účelu,“ prohlásil primátor Kladna Dan Jiránek. Podle něj je může město pružně reagovat na vývoj populační křivky. Komplikace však magistrát má se zákonnými úpravami, které nyní umožňují matkám předškoláků umísťovat děti do školy na podstatně delší dobu než dříve.

Kde město uvažuje o rozšíření nebo znovuotevření mateřských škol: V ulici Na Růžovém poli, Na Vyhaslém, kročehlavské sídliště u podjezdu ve Vodárenské ulici.